UPDATE 11:00 Parlamentul cipriot şi-a amânat şedinţa de urgenţă prevăzută pentru duminică pe tema controversatului plan de salvare financiară a Ciprului, care implică şi un impozit suplimentar pe depozitele bancare, relatează Reuters.
Anunţul legislativului a fost precedat de decizia preşedintelui ţării, Nicos Anastasiades, de a-şi amâna reuniunea informală cu parlamentarii, programată pentru duminică dimineaţă.
Parlamentul cipriot urma să se pronunțe astăzi asupra planului de salvare în valoare de 10 miliarde de dolari finalizat sămbătă dimineața cu Uniunea Europeană și FMI.
Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a anunţat, ieri, că duminică se va adresa naţiunii pe subiectul ‘dureros’ al planului de salvare în valoare de 10 miliarde de dolari, transmite France Presse.
Anastasiades, lider de dreapta ales luna trecută, a subliniat într-un comunicat riscul ‘prăbuşirii’ sistemului bancar în lipsa unui acord privind un împrumut pentru insula mediteraneană aflată în pragul falimentului.
Miniştrii de finanţe din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au ajuns la un acord referitor la un plan de salvare pentru Cipru de maxim 10 miliarde de euro ce include o taxă excepţională ce poate ajunge la 9,9% din depozitele bancare din băncile cipriote, precum şi impozitarea la sursă a dobânzilor acestora.
Citiți și: Ciprul preferă să se îndatoreze decât să reducă salariile și pensiileAceste colectări, menite să strângă 5,8 miliarde de euro, vor fi aplicate tuturor persoanelor care locuiesc pe insula mediteraneană, de la angajaţi ciprioţi la oligarhi ruşi.
Și BBC informa ieri că Ciprioţii au reacţionat cu furie după ce au aflat că acordul agreat la Bruxelles prcvind oferirea unui pachet de salvare în valoare de zece miliarde de euro Ciprului îi va obliga pe cei care îşi ţin economiile în băncile cipriote să participe la acoperirea facturii. Este prima dată când se impune o astfel de condiţie, care pare că îi vizează în primul rând pe numeroşii investitori ruşi. Băncile cooperative, singurele deschise sâmbăta în Cipru, au închis uşile după ce lumea a început să se aşeze la cozi pentru a-şi retrage economiile.
Sursa: Agerpres