Negocierile dintre liberali și social-democrați cu privire la schimbarea miniștrilor au ajuns în punctul culminant. Deznodământul a fost prelungit de la o zi la alta. Ultimatumul expiră astăzi.
Mai bine de două săptămâni au trecut de la declanșarea instabilității politice în România ca urmare a „scurtei remanieri“ a cabinetului Ponta. Discuțiile contradictorii au pornit de la faptul că funcția de vicepremier promisă de liberali lui Klaus Iohannis, care va prelua portofoliul Afacerilor Interne, necesită aprobarea Parlamentului, întrucât funcția de vicepremier îi revenea ministrului de finanțe. Dacă într-o primă fază cele două părți păreau a se înțelege cu privire la această modificare, lucrurile au degenerat după ce social-democrații și conservatorii au găsit de cuviință că este momentul oportun de a-l propulsa pe ministrul agriculturii, Daniel Constantin, în funcția de vicepremier. Mai mult, înființarea USD a încins spiritele, iar liberalii s-au opus vehement propunerii lui Victor Ponta vizavi de funcția promisă lui Constantin.
Adevărata miză – alegerile prezidențiale
„Cred că problema în realitate, şi aş vrea să nu ne mai ascundem după vorbe, problema este convingerea şi a mea şi a colegilor mei, că domnul Crin Antonescu a luat decizia de a candida (la prezidenţiale – n.r.) în opoziţie cu guvernarea, pentru că e mai uşor să critici şi e mai uşor să nu răspunzi de nimic“, a precizat Ponta, citat de Mediafax. Mai mult, potrivit unor surse citate de agenția de presă, președintele PSD le-ar fi transmis colegilor de la USD că „vom avea şi noi candidatul nostru, care va fi persoana plasată cel mai bine în sondajele de opinie“. Ponta a menţionat că îi pare rău că Antonescu a ajuns să decidă să meargă singur la prezidenţiale şi a spus că este gata să dea curs tuturor propunerilor de miniştri făcute de PNL. El a menţionat că este dezamăgit de această decizie a șefului PNL şi că şi-ar dori ca până luni să se găsească o soluţie astfel încât USL să meargă înainte. La rândul său, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a precizat că pe zi ce trece criza fără precedent din USL se adâncește, iar de vină este PSD-ul care nu își dorește o deblocare. Totodată, Iohannis a declarat că nu va face un pas înapoi. Dacă nu se ajunge la o înțelegere în USL, se va relua formarea Guvernului.
Un alt motiv care a încins spiritele în timpul negocierilor a fost trecerea Transgaz și Transelectrica din administrarea Ministerului de Finanțe la Secretariatul General al Guvernului. Măsura a fost luată printr-o ordonanță de urgență în data de 12 februarie. O altă contradicție între cei doi lideri USL a venit odată cu scandalul în care este implicat ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, care, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Media, i-ar fi dat soțului său, în 2005, când acesta conducea Casa de Pensii Ilfov, pensie şi indemnizaţie de însoţitor, în urma încadrării în gradul I de invaliditate, drepturile fiind acordate în baza unor „acte neclare şi diagnostice discutabile“. Președintele Traian Băsescu a făcut un apel la ministrul muncii să-și prezinte demisia dacă se confirmă cele menționate de investigația de presă, în timp ce premierul a declarat că o va susține pe Mariana Câmpeanu în funcție. Asta chiar și în situația în care Crin Antonescu i-a recomandat ministrului să analizeze posibilitatea demisiei din funcție.
Ponta, interimar la Finanțe
Abia la două săptămâni de la anunțarea demisiei din funcția de ministru al finanțelor, Daniel Chițoiu a predat interimatul către premierul Victor Ponta, care în ziua preluării mandatului a anunțat că îl va elibera din funcție pe președintele CEC BANK, Radu Ghețea. Întrebat dacă în această perioadă de interimat va schimba structura conducerii la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC Bank) pentru a-l înlocui pe Radu Gheţea din funcţia de preşedinte, premierul a răspuns că da. „Da. Sunt nişte proceduri, eu semnez ordinul probabil luni“, a spus Ponta, arătând că fostul ministru al finanţelor a pregătit ordinul în acest sens, dar „nu a mai apucat să-l semneze“.