Comisia economică a Senatului va dezbate și va vota luni un raport în urma anchetei privind felul în care Consiliul Concurenței a închis o investigație referitoare la o eventuală manipulare a ROBOR, în urmă cu șase ani.
Inițial, raportul a fost înscris pentru dezbatere și vot săptămâna trecută, miercuri, pe ordinea de zi a Comisiei economice, dar a fost amânat din lipsă de cvorum.
În urma adoptării proiectului de hotărâre prin care plenul Senatului a acordat un termen de 60 de zile Comisiei economice să deruleze ancheta menționată, au fost audiați președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, trezorierii din acea perioadă a unor bănci, dar și alte persoane care au oferit anumite informații.
„După o lună de audieri, comisia a decis să emită o concluzie preliminară, într-o majoritate covârşitoare, şi anume că ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează, în prezent, ratele în lei ale românilor, nu are nicio legătură cu realitatea. ROBOR nu este ceea ce ni se spunea că trebuie să fie – media dobânzilor la care se împrumută băncile între ele, ROBOR nu este în niciun caz media tranzacţiilor care se realizează pe piaţă, este pur şi simplu un indice care rezultă din nişte aranjamente între băncile comerciale sub oblăduirea BNR”, susţinea preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, în urmă cu o lună.
Președintele Comisiei economice a fost nemulțumit de faptul că senatorul PNL Florin Cîțu, trezorier al ING la vremea respectivă și Nicolae Cinteză, director în cadrul BNR, nu au fost prezenți la audierile din comisie.
Preşedintele Comisiei economice şi-a exprimat nemulţumirea că senatorul PNL Florin Cîţu, trezorier al ING la acea vreme, şi Nicolae Cinteză, director în cadrul BNR, nu s-au prezentat la audierile din comisie.
Pe 26 februarie președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a fost audiat, acesta afirmând că instituția pe care o conduce nu a găsit dovezi din care să reiasă că băncile nu s-au înțeles între ele în octombrie 2008 pentru a crește nivelul indicelui ROBOR.
Conform acestuia, autoritatea de concurență a dat startul acestei investigații după ce s-a autosesizat în urma mai multor informații apărute în presă.
„În acele zile, este vorba de trei zile din octombrie 2008, ROBOR a crescut foarte mult. Era o criză globală, cursul se depreciase puternic. ROBOR-ul creşte foarte mult, după trei zile intervine BNR şi îl plafonează. Întrebarea era: în cele trei zile ROBOR a crescut în urma unor fenomene din piaţă, indiferent a cui e vina, sau este o înţelegere ilegală? (…) Nu am găsit dovezi din acele mail-uri că ei s-au înţeles să ducă peste piaţă nivelul ROBOR. Am înţeles că se plângeau că sunt prea mici cotaţiile, că, influenţate de BNR, nu sunt la nivelul pieţei”, potrivit Agerpres.ro.