Fost primă doamnă, care reprezintă capul de afiş al primei zile, urmează să îşi pună imensa popularitate în slujba lui Joe Biden, informează marţi AFP, citată de agerpres.
„La fiecare patru ani ne reunim pentru a ne reafirma democraţia. Anul acesta, am venit să o salvăm”, cu aceste cuvinte a deschis actriţa Eva Longoria prima Convenţie Democrată din istoria americană care se desfăşoară online.
În ceea ce privește criza declanşată de COVID-19 şi la recesiune, ea a continuat, afirmând că aceste evenimente se suprapun celor aproape patru ani petrecuţi sub preşedinţia lui Donald Trump, care „ne-au diminuat şi divizat”. „Şi totuşi, în mijlocul acestei frici, a durerii şi a incertitudinii, oamenii s-au reunit pentru că ştim că merităm mai mult decât atât. America merită mai mult”, a adăuga actriţa Eva Longoria.
Voci din toate cele patru colţuri ale SUA au intonat apoi imnul american, moment urmat de o rugăciune în care s-au amestecat limbile engleză şi spaniolă, precum şi de mărturii anonime care au precedat discursurile prin care familia democrată americană încearcă să îşi afişeze unitatea.
„Îl cunosc pe Joe. A fost un vicepreşedinte fantastic”, ar urma să declare fosta primă doamnă a Statelor Unite într-un discurs care va închide prima noapte a Convenţiei.
„El ştie ce trebuie făcut pentru a salva o economie, pentru a învinge o pandemie şi pentru a arăta ţării noastre calea”, potrivit unor extrase din discursul înregistrat al lui Michelle Obama, date publicităţii în avans. „El va spune adevărul şi va avea încredere în ştiinţă”, va mai afirma fosta primă doamnă a Americii.
Ce spune Trump
Ironizând discursul pre-înregistrat al soţiei predecesorului său cu afirmaţia „Nimic prea interesant!”, preşedintele Trump a confirmat că săptămâna viitoare va accepta „în direct de la Casa Albă” nominalizarea oficială din partea Partidului Republican.
„Nimeni nu va fi în siguranţă într-o Americă condusă de Biden”, a afirmat Trump aflat în campanie electorală la Oshkosh, Wisconsin, la mai puţin de 130 de kilometri nord de Milwaukee, locul desfăşurării Convenţiei Naţionale Democrate.
„Pe 3 noiembrie va fi cea mai importantă alegere din istoria ţării noastre”, a spus actualul preşedinte american, afirmând că Joe Biden doreşte să „desfiinţeze” modul de viaţă american şi să transforme SUA într-o „ţară socialistă plictisitoare”.
Ca urmare a contextului sanitar pe care o traversează SUA din cauza pandemiei, democraţii au decis, în mod excepţional, ca niciun vorbitor să nu ia cuvântul în persoană la Convenţia din Milwaukee, programată să ţină până joi. Acest oraş de pe malul lacului Michigan din statul Wisconsin ar urma să găzduiască doar foarte puţine activităţi în acest interval de timp.
Michelle Obama va da, aşadar, tonul primei zile a Convenţiei. În cartea sa „Becoming”, publicată în 2019, ea explică că nu va putea niciodată să-l ierte pe Donald Trump pentru că a alimentat ani buni de zile o teorie a conspiraţiei „bazată pe xenofobie” care urmărea să pună la îndoială cetăţenia americană a soţului său. În timpul campaniei din 2016, Michelle Obama a denunţat cu o voce tremurând de furie, într-un discurs care a rămas celebru, atitudinea „înfricoşătoare” a lui Donald Trump faţă de femei.
Foarte aşteptat este şi discursul candidatei democrate la funcţia de vice-preşedinte, senatoarea Kamala Harris, programat pentru miercuri. Fost procuror, fiica unor imigranţi jamaicani şi indieni, Kamala Harris este primul candidat de culoare şi originar din sudul Asiei, care urmează să fie nominalizat de Convenţia Partidului Democrat pentru funcţia de vice-preşedinte al SUA.
Marele rival al lui Joe Biden la alegerile primare, senatorul independent Bernie Sanders va susţine un discurs luni seară, iar tânăra vedetă a Congresului, Alexandria Ocasio-Cortez, va primi un minut marţi pentru a se exprima.
Printre personalităţile democrate programate să intervină se mai numără fostul preşedinte Bill Clinton (marţi) şi Hillary Clinton (miercuri).
Convenţia se va încheia joi cu un discurs al lui Joe Biden care, la aproape jumătate de secol de la prima sa alegere în Senat, va accepta oficial nominalizarea partidului său pentru a se confrunta cu Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte al SUA.
Statul Wisconsin nu a fost ales întâmplător de către democraţi pentru a găzdui Convenţia Naţională. În 2016, Donald Trump a produs o surpriză câştigând în acest stat cu un avans foarte mic, care i-a deschis calea unui şir de victorii în statele din Midwest şi l-au ajutat să ajungă la Casa Albă.