Proiectul pentru pensii se votează astăzi

Camera Deputaţilor dezbate, luni, proiectul de lege care se referă la pensii speciale. Acesta va fi votat tot, luni. Comisiile de specialitate – constituţionalitate, muncă şi buget – urmează să întocmească raportul până luni la ora 14,00. Potrivit programului stabilit de conducerea Camerei. Proiectul va intra în plen tot luni, urmând ca votul final să fie dat la ora 17,00.

Senatul a adoptat, miercurea trecută, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 89 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi o abţinere, proiectul legii pensiilor speciale, cu amendamente venite de la Guvern, pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

În 2 august, actul normativ, adoptat anterior de Parlament, a fost trimis spre reexaminare în forul legislativ, după ce Curtea Constituţională a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Comisiile de specialitate – constituţionalitate, muncă şi buget – urmează să întocmească raportul până luni la ora 14,00, potrivit programului stabilit de conducerea Camerei.

Calendarul a fost respectat

Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor și lider al filialei PSD Timiş a declarat că totul a decurs potrivit calendarului stabilit.

„Calendarul gândit, dacă reuşim să-l şi implementăm, este următorul: am dat termen la comisii ca până luni la ora 12:00 să elaboreze raportul. La ora 14:00, când începe şedinţa de plen, să dezbatem proiectul. Am convocat şi o sesiune de vot specială pentru acest proiect, luni, la ora 17:00. După dezbateri vom da şi votul final pentru legea pensiilor speciale şi să scăpăm de această problemă a pensionarilor speciali.

În baza proiectului de lege pe care eu l-am depus în Parlament şi care a fost adoptat de Parlament, foştii parlamentari nu mai încasează astăzi pensii speciale. Acela a fost primul pas. Al doilea este acesta şi ulterior va trebui să gândim toate mecanismele posibile. Dar şi constituţionale, pentru a ajunge la acea echitate pe care ne-o dorim cu toţii”, a declarat Alfred Simonis.

De asemenea, acesta a adăugat că nu exclude discuţii aprinse în Cameră din partea Opoziţiei, pe marginea acestui vot.

Amintim că noua lege a pensiilor speciale stârnește nemulțumirea magistraților din România. Vicepreședintele Asociației Magistraților din România, Cezar Filip, spune că principala problemă este că nu a existat o consultare a asociațiilor profesionale. În ceea ce privește modificările aduse în această etapă legislativă.

De asemenea, el a semnalat și alte probleme. Care sunt legate de prevederile privind modificarea bazei de calcul a pensiei și înlăturarea perioadelor asimilate. În plus, creșterea etapizată a vârstei de pensionare poate duce la discriminare în sistem.