Zi liberă + 300 de lei pentru donatorii de sânge

Până acum, donatorii de sânge primeau tichete de masă în valoare de 280 de lei. Acum, însă, valoarea lor a crescut datorită unei noi indexări. De acum încolo, ei vor beneficia de o reducere de 50% la transportul în comun și vor putea primi o zi liberă de la serviciu.

Totuși, ei trebuie să îndeplinească anumite condiții. De exemplu, ei trebuie:

  • să aibă între 18 ani și 60 de ani;
  • să nu fie sub tratament medical;
  • să aibă pulsul regulat și tensiunea arterială stabilă;
  • să fie cetățeni români sau rezidenți în România;
  • să aibă o greutate de cel puțin 50 de kilograme;
  • să nu fi avut o operație în ultimele șase luni;
  • femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada menstruală, să alăpteze sau să fie în perioada de lăuzie;
  • să nu aibă o predispoziție la sângerare prelungită în caz de accidentări.

Românii pot dona sânge de cel mult patru ori pe an, cu o pauză de trei luni între donări.

Ce prevede legea când vine vorba de donarea de sânge?

Conform Legii nr. 282/2005, Institutul Național de Transfuzie Sanguină (I.N.T.S.) și centrele de transfuzie din toată țara, inclusiv din București, se asigură că informațiile oferite de donatorii de sânge sunt păstrate confidențial. Aceasta înseamnă că datele despre starea de sănătate, rezultatele testelor și alte detalii personale nu vor fi divulgate către alte persoane, cu excepția situațiilor prevăzute de lege.

De asemenea, donatorii primesc toate informațiile necesare înainte de a dona sânge, iar centrele de transfuzie se asigură că fiecare donator oferă detaliile necesare despre sănătatea lor, conform regulilor stabilite.

I.N.T.S. și centrele de transfuzie din județe și din București se asigură că toți donatorii îndeplinesc condițiile necesare pentru a dona sânge, așa cum este specificat în regulamentele oficiale.

Donarea de sânge se poate face atât la centrele de transfuzie din județe și București, cât și prin unitățile mobile care sunt echipate special și se deplasează pentru a colecta sânge de la donatori. Donatorii de sânge au dreptul, la fiecare donare, să primească tichete de masă, conform Legii nr. 142/1998, sau, alternativ, pot primi o masă la centrul de transfuzie, echivalentă cu valoarea tichetelor. Numărul de tichete și alte drepturi și obligații ale donatorilor sunt stabilite prin Hotărâre de Guvern (HG)