5 iunie 2024, zi liberă-legală pentru cei care lucrează în învățământ
5 iunie 2024, zi liberă-legală pentru cei care lucrează în învățământ. Profesorii beneficiază de zile libere, conform prevederilor Codului Muncii, alături de ceilalți angajați din sectorul public. Spre bucuria lor, ei au și alte zile libere în plus, stabilite în contractul colectiv de muncă al sistemului de învățământ.
Ca urmare a negocierilor din cadrul noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, elevii și profesorii vor avea zi liberă miercuri, 5 iunie 2024, cu ocazia Zilei Învățătorului, în premieră la nivel național. Această zi nu va trebui recuperată.
Ziua Învățătorului este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, marcând nașterea lui Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului românesc modern, conform Legii nr. 289/2007.
În 2023, ziua de 5 iunie a fost zi liberă, conform prevederilor Codului Muncii, fiind a doua zi de Rusalii. Totuși, profesorii au fost în grevă.
„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă.
Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a spus Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pentru Edupedu.ro.
Ziua liberă de miercurea viitoare face parte din cele 17 beneficii noi pentru profesori
În urma unor semnale privind presiunile exercitate asupra salariaților implicați în grevă, care ar putea să nu primească zilele libere plătite pentru perioada 1 iunie 2023 – 5 iunie 2023 fără să depună o notificare de ieșire din grevă, Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ au transmis o adresă către școli, subliniind că aceste zile libere sunt cuvenite și plătite pentru toți angajații.
Ziua liberă de pe 5 iunie face parte din cele 17 beneficii noi pentru profesori, prevăzute în noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ.
Acest contract a fost semnat de liderii sindicali din Educație și ministrul Educației, Ligia Deca. A intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Zilele suplimentare de odihnă nu sunt recuperabile.