Nicolae Manolescu, criticul și istoricul literar, a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 84 de ani. Toate personalitățile marcante din România au ținut să transmită mesaje în memoria celui mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial.
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a exprimat profundul regret al României față de pierderea celui mai important critic literar și istoric contemporan al literaturii române, Nicolae Manolescu, decedat recent.
Nicolae Ciucă: L-am pierdut pe cel mai important critic literar
Într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă a subliniat contribuția remarcabilă a lui Nicolae Manolescu la patrimoniul cultural al României prin peste 50 de volume publicate și numeroase articole în reviste de prestigiu precum „România Literară” și „Contemporanul”. De asemenea, el a amintit și de cariera politică a academicianului.
Nicolae Ciucă a subliniat că moartea lui Nicolae Manolescu lasă un gol în cultura română și că opera sa va rămâne o sursă de inspirație și cunoaștere pentru generațiile viitoare. El a evocat una dintre replica celebre ale lui Manolescu, „Cum să respecți valorile naționale dacă nu le cunoști?”, considerând-o un îndemn actual și relevant pentru societatea contemporană.
Contribuție la redefinirea criticii și istoriografiei literare românești
Facultatea de Litere din București, unde Manolescu a fost profesor, a transmis un mesaj de condoleanțe. Instituția a subliniat contribuția sa majoră la redefinirea criticii și istoriografiei literare românești.
Comunitatea academică din SNSPA a exprimat, de asemenea, profundul regret pentru pierderea unui om de o asemenea valoare și influență. Pe lângă contribuția sa la domeniul literar, Manolescu a fost, de asemenea, o figură marcantă în politică. El a fost fiind recunoscut pentru implicarea sa în parcursul democratic al României și pentru rolul său de lider politic.
SNSPA a susținut că pierderea sa lasă un gol imens în inimile noastre, dar moştenirea sa va continua să inspire.
O pierdere grea pentru cultura română
Uniunea Scriitorilor din România a subliniat că moartea sa reprezintă o pierdere grea pentru cultura română. Prietenii, colegii și studenții și-au amintit cu tristețe de omul și de opera sa.
Dincolo de domeniul academic, personalități din mediul literar și cultural au transmis mesaje de regret. Acestea au subliniat impactul pe care criticul l-a avut asupra generațiilor de scriitori și critici.
Varujan Vosganian a subliniat că Manolescu a fost o mare personalitate a culturii române, a criticii literare în dimensiunea ei cea mai prestigioasă, alături de Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu şi George Călinescu.
Şi gazetarul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu a avut un mesaj la moartea lui Manolescu.
”Nicolae Manolescu, unul dintre marii critici literari şi profesori ai culturii române, a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, în urma unui stop cardiac. Îi voi păstra amintirea vie”, a scris pe Facebook Cristian Tudor Popescu.
Val de mesaje în memoria lui Nicolae Manolescu
„S-a stins din viaţă Nicolae Manolescu, cel mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l odihnească!”, a transmis criticul literar Mircea Mihăieş.
„Încă o zi neagră pentru cultura română”, a scris pe Facebook criticul literar Daniel Cristea – Enache.
„Acum am aflat că Nicolae Manolescu nu mai e. Ca mulţi din generaţia mea, nu mai eram deloc de acord cu Manolescu ultimilor ani, dar nu îmi pot imagina adolescenţa fără literatura lui critică, cele mai frumoase pagini citite de mine de el au fost scrise”, a transmis şi poeta Elena Vlădăreanu.
Criticul literar Paul Cernat a reacţionat la vestea morţii lui Manolescu.
„A spune că s-a prăbuşit, brutal şi pe neaşteptate, o lume, o istorie critică a literaturii române, e prea slab. Dar de data asta e adevărat. Credeam (ce iluzie…) că va prinde 90 şi chiar suta: atât era de prezent intelectual, de atent la prezent şi viitor; i-am simţit îngrijorarea cu privire la viitorul criticii noastre literare – viitor care nu sună, într-adevăr, încurajator.
Simţea că a venit momentul împăcării cu ‘tinerii’ şi al transmiterii ştafetei. Şi-ar fi dorit ca fiii rătăcitori (între care şi eu) să se întoarcă la acel fel de a face critică în care credea. (…) La 84 de ani, mintea îi rămăsese la fel de vie ca întotdeauna; inima, în schimb, l-a trădat. (…) , a scris Paul Cernat.
„Dumnezeu să îl odihnească pe Nichi! Există motive pe care le ştim numai el şi cu mine pentru care nu vreau să vorbesc foarte multe lucruri despre el. Va rămâne, oricum, în istorie. Este o zi tristă pentru cultura română”, a fost mesajul directorului Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu.
„Drum lin, domnule profesor!””, a scris poeta şi editoarea Denisa Comănescu, director editorial – Humanitas Fiction.