A trecut Uniunea Europeană de o răspântie periculoasă? Nu a trecut? Nu este prea clar. Summitul de patru zile s-a încheiat așa cum a vrut Merkel, în pofida amenințărilor Franței și ale Ungariei.

Dacă vă aduceți aminte, guvernele-operetă care catalogau Uniunea Europeană drept „Statele Unite ale Europei” au avut de plătit facturi incredibile în perioada pandemiei în urma faptului că și-au distrus sistemele medicale, de apărare și chiar financiare din cauza unor birocrați de la Bruxelles.

Pandemia a cunoscut niște proporții atât de extinse în Italia, Spania, Anglia și Franța încât China și Iranul au rămas în urmă. Au ajuns în situația atât de tristă încât să confiște aparatele de ventilație, măștile și medicamentele pe care și le-au comandat unii de la alții. Am văzut fotografiile bolnavilor de la terapie intensivă care stăteau pe coridoarele spitalelor din ditamai țările europene, Am văzut și filmările în care morții erau îngropați în saci de gunoi.

Această situație s-a repetat în 3-4 țări ale Uniunii Europene. Rezultatul: o recesiune cum nu s-a mai văzut în istorie Europei, falimente cauzate de această stagnare.

Țările Uniunii Europene care vânduseră anterior Germaniei o parte din industriile lor (cum a fost Grecia cu poșta, căile ferate și insulele) nu au mai avut ce să vândă și au cerut Germaniei și Franței (care a exploatat orice, de la diamantele la uraniul Africii, și continuă să se îmbogățească în pofida coronavirusului) nu împrumuturi, ci granturi. Ungaria a amenințat Franța și Germania, care nu cădeau la pace la summitul de patru zile, cu se va opune oricărei decizii. L-au amenințat și pe dibaciul președinte al Franței, Emmanuel Macron.

Până la urmă, cele 27 de state au decis să constituie un fond în valoare de 750 de miliarde de euro (860 de miliarde de dolari) iar țările aflate în dificultate se vor împrumuta de aici în funcție de nevoi..

Macron pregătise în luna mai un plan similar însă se prevedea că jumătate din banii care vor ieși, în cea mai mare parte, din buzunarul lui Merkel (și al băncilor Germane) să fie granturi și restul de jumătate, împrumuturi.

Faptul că acest plan nici măcar nu a fost discutat a făcut ca țările europene, mai ales cele mici, să piardă degeaba trei luni.

Capitalul și finanțele franceze provin din resursele naționale din țările Africii coloniale pe care continuă să le fure. Germania nu a acceptat însă o asemenea generozitate pentru băncile proprii. Banii din casieriile băncilor germane sunt mai curați și pot fi considerați ca fiind câștigați în condițiile pieței libere. Cel puțin Merkel are această convingere.

John Bolton, care a fost dat afară după ce a pregătit așa-zisul Plan de Pace pentru Orientul Mijlociu, pe când era consilier pe probleme de securitate națională a SUA, a scris într-o carte în care dezvăluia unele secrete de stat că Trump ar fi spus despre Macron „Pe orice pune mâna acest om, se transformă în ra**t”.

Cum să nu îi dai dreptate lui Trump?