Companiile chineze au rămas pe piața rusă, în timp ce firmele occidentale au abandonat-o. Și mai important este că Rusia a luat fața Arabiei Saudite, devenind cel mai important furnizor de petrol al Chinei.
Cu toate acestea, unii experți spun că prietenia Beijingului cu Moscova este doar de fațadă, iar achizițiile sale uriașe de petrol nu spun întreaga poveste: China va profita de țițeiul rusesc ieftin, dar va merge pe sârmă având plasă de siguranță, încercând să-și asigure interesele economice, fără a se expune sancțiunilor occidentale, potrivit Fortune.
„Obligația de a profita” de chilipirul rusesc
Atacul lui Putin asupra Ucrainei a pus la grea încercare prietenia Rusia-China. Oficialii chinezi au refuzat să condamne public acțiunile lui Putin, dar, în spatele ușilor închise, agresiunea Moscovei și incertitudinile economice globale care au urmat au tulburat profund regimul de la Beijing.
Pe măsură ce națiunile occidentale au sancționat Rusia, cumpărătorii mondiali de petrol rusesc s-au retras, iar Moscova a fost forțată să reducă prețurile țițeiului pentru a-și atrage alți clienți, China a profitat de petrolul rusesc ieftin.
Importurile chinezești de petrol din Rusia au crescut de la 5,42 milioane de tone în februarie, la 6,39 și 6,55 milioane de tone în lunile martie și aprilie. Până în mai, această cifră a crescut la 8,42 milioane de tone, echivalentul a 1,98 milioane de barili pe zi, în creștere cu 55% față de 2021, potrivit datelor vamale chineze.
China și-a extins importurile de țiței rusesc în iunie, transporturile maritime de petrol și aprovizionarea prin conducte urmând să ajungă la 2 milioane de barili pe zi, spun analiștii.
China a simțit oarecum „obligația de a profita” de faptul că Rusia încearcă să-și dea țițeiul pe nimic, a declarat Edward Chow, expert în securitatea energetică și schimbările climatice la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
Nu toate companiile chineze s-au aruncat să cumpere petrol rusesc
Dar nu toate companiile chineze s-au comportat la fel. Firmele mici din China au riscat să cumpere petrol rusesc pentru că au o expunere internațională redusă, ceea ce înseamnă că sunt mai puțin vulnerabile la sancțiunile occidentale.
„Dacă ești o fabrică de ceainice din Shandong și cineva îți vinde petrol cu o reducere de 30%, îl cumperi”, a spus Chow.
Cele mai mari companii petroliere din China, precum China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) și China National Petroleum Corporation (CNPC), care au legături strânse cu sistemul financiar global, sunt mult mai atente și se tem să încălce sancțiunile occidentale, potrivit lui Erica Downs, cercetător la Centrul pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia.
De ce se teme acum China
Oficialii americani au recunoscut că Beijingul a respectat până acum sancțiunile împotriva Rusiei. Dar, pe măsură ce războiul se apropie de luna a cincea, probabilitatea ca SUA și aliații săi să impună sancțiuni secundare împotriva Chinei este „acum la un nivel maxim”, potrivit Atlantic Council.
La sfârșitul lunii iunie, pentru prima dată de la începutul războiului, SUA au luat măsuri împotriva Chinei, adăugând cinci companii chineze pe lista neagră pentru aprovizionarea armatei ruse și a „entităților de interes”.
Investițiile în petrol, spre deosebire de tranzacționarea petrolului, implică o expunere financiară care durează nu luni, ci câteva decenii, a spus Chow.
Deoarece durata inavadării Ucrainei este incertă, iar modul în care țările occidentale vor impune sancțiuni secundare este tot mai neclar, giganții petrolieri din China vor fi deosebit de precauți când investesc în proiecte energetice rusești, spune Chow.
Jacob Gunter, analist senior la think tank China-UE MERICS, este de acord că e tot mai puțin probabil ca Beijing-ul să-și extindă investițiile în energia rusă.