Zied Malouche, Ericssson: „România a trecut la 4G în timp record”

România este una dintre cele mai avansate ţări din regiune în ceea ce priveşte tehnologia 4G, iar trecerea la această tehnologie s-a făcut în timp record, potrivit lui Zied Malouche - MBB Engagement Director Ericsson, Region Mediterranean.

Principalii operatori de telefonie mobilă din ţara noastră oferă în prezent servicii 4G, ceea ce plaseză ţara noastră pe un loc fruntaş în regiune.  

“România este o ţară foarte avansată din punct de vedere al tehnologiei 4G. Am fost foarte impresionat să aflu că primele reţele 4G au fost lansate încă din 2012. Dacă mă uit la regiunea de care mă  ocup, care nu este mică, pot să spun că România este printre primele ţări în ceea ce priveşte penetrarea tehnologiei 4G”, a declarat pentru Capital  Zied Malouche – MBB Engagement Director Ericsson, cel mai important furnizor de tehnologie şi servicii de comunicaţii din lume.

Să treci la tehnologia 4G nu este uşor, afirmă Malouche care dă exemplu ţări precum Spania sau Franţa unde discuţiile despre licitaţie, spectru şi preţuri păreau interminabile. “Trebuie să recunosc că în România toate aceste lucruri s-au făcut în timp record”, declară Malouche.

Legat de standardul 4G/LTE, nu se poate vorbi despre ţări mai avansate decât altele.  “LTE este o tehnologie flexibilă, iar vitezele variază în funcţie de cât de mult spectru se foloseşte, spre deosebire de GSM sau CDMA care folosesc un spectru fix. Pentru LTE, procesul de standardizare a fost gândit în aşa fel încât orice operator să poată oferi viteze în funcţie de spectrul de care dispune. Marea provocare a fost să se ajungă la 100 Mbps pentru că este o viteză comparabilă cu cea oferită prin cablul. Majoritatea operatorilor preferă să rămână în această zonă, deşi ar putea să ofere şi viteze de 150 Mbps”, spune Malouche.

Pentru atingerea unor astfel de viteze este foarte important şi terminalul. Evident, viteza maximă, chiar şi cu cel mai performant terminal, este greu de atins, potrivit directorului Ericsson.

Pentru Malouche, România are şi va avea un anvantaj în faţa multor state europene deoarece tehnologia 4G a pătruns mult mai rapid şi astfel operatorii vor dobândi experienţă, vor avea timp să testeze tehnologia şi să înţeleagă nevoile consumatorilor. “În câţiva ani, când va mai fi eliberat din spectru, România va avea o acoperire importantă şi pentru operatori vor exista mult mai multe posibilităţi”,  este de părere Malouche.

4G înseamnă video

Ce înseamnă pentru operator 4G? “În primul rând, operatorii câştigă la nivel de imagine, pentru că oferă cele mai noi tehnologii, iar în al doilea rând aceştia pot  oferi servicii noi clienţilor, vor avea o ofertă mai bogată, iar utilizatorii vor avea de unde alege. Odată cu 4G, operatorii vin şi cu aplicaţii TV şi video, e ceva normal. Aceştia sunt însă foarte atenţi atunci când lansează astfel de servicii pentru că nu vor să dezamăgească. S-a încercat lansarea de servicii de tip Mobile TV pe 3G însă a fost un dezastru, mulţi operatori au renunţat să mai ofere astfel de servicii deoarece experienţa 3G nu era suficientă. Cu 4G, altfel stau lucrurile.

Deşi tehnologia 4G nu a devenit familiară tuturor, Samsung lucrează deja la 5G. Directorul Ericsson spune că în curând vom ajunge şi acolo. “Noi încă lucrăm la îmbunătăţirea 4G, însă ne uităm şi spre viitor. Având în vedere cifrele în creştere ale traficului pe internet credem că există o nevoie pentru asemenea tehnologii. În prezent, vorbim doar despre cercetări în ceea ce priveşte 5G, dar atunci când va veni timpul Ericsson va fi cu siguranţă unul dintre actorii principali”, este convins Malouche.

Ericsson este lider de piață în industria furnizării de echipamente pentru rețelele mobile, deținând la nivel global, în 2012, o cotă de piață de 35%. De asemenea, cota de piață a companiei Ericsson pentru LTE la nivel global este de două ori mai mare decât a principalului său competitor, în termeni de livrări pe întregul an 2012. Principalii concurenti ai Ericsson pe piata locală sunt Alcatel-Lucent, Huawei, Nokia Siemens Networks și ZTE.

Cine e Zied Malouche

Zied Malouche face parte din echipa Ericsson Franța din 2006, când a ocupat poziția de Radio Pre-sales Director pentru Orange și Bouygues Telecom. În 2008, a fost numit Radio Technical Director, și apoi Head of Mobile Broadband Engagement, Maghreb. Din iulie 2012 s-a întors la Ericsson Franța pe poziția de Mobile Broadband Engagement Director pentru regiunea mediteraneană, axându-se în special pe rețelele LTE și eterogene. Înainte a lucrat pentru Nortel, unde s-a ocupat de standardizarea rețelelor 2G și 3G R&D, 3GPP și furnizarea de soluții pentru Orange la nivel global. Zied deține o diploma de master și de doctorat în Signal Processing de la Universitatea Supelec din Franța.