Obligație legală pe 15 august în toată România. Amendă 10.000 de lei dacă nu respecți legea

politie amenda

SURSA FOTO: Deamstime

Este obligatoriu pe 15 august 2024, cu ocazia sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, ca salariații români să aibă zi liberă. Angajatorii care nu respectă legea riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Câte zile libere (legale) au mai rămas în acest an?

Zile libere 2024. Minivacanță de Adormirea Maicii Domnului

Zile libere 2024. Bugetarii din România se vor bucura de o minivacanță de patru zile cu ocazia sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului/Sfânta Maria Mare, zi sfântă pe care comunitatea creștin-ortodoxă o sărbătorește anual pe data de 15 august.

Spre deosebire de cei de la privat, bugetarii vor avea o minivacanța între 15 august și 18 august. Joi, 15 august 2024, va fi zi liberă legal, iar vineri, 16 august 2024, va fi zi de „punte” cu weekend-ul 17 august-18 august, conform HG nr. 1.307 din 22 decembrie 2023.

În acest an, bugetarii se vor mai putea bucura de puțin timp liber pe 30 noiembrie (sâmbătă – Sfântul Apostol Andrei), 1 Decembrie (duminică – Ziua Naţională a României), 25 Decembrie şi 26 Decembrie (miercuri şi joi – prima şi a doua zi de Crăciun).

SURSA FOTO: Dreamstime

Angajații au dreptul la compensații

Dacă angajatorii lucrează în zilele de sărbătoare legală, sunt obligați să ofere niște compensații angajaților lor. Aceste compensații pot fi, de exemplu, o zi liberă în altă zi, plata dublă pentru orele lucrate în acea zi, sau alte forme de compensare prevăzute în contractele de muncă. Angajatorii trebuie să respecte aceste reguli pentru a asigura drepturile angajaților lor.

Dacă angajații lucrează în zilele de sărbătoare legală, au dreptul să primească fie timp liber în următoarele 30 de zile, fie un spor de cel puțin 100% din salariul de bază pentru orele lucrate în acea zi. Angajatorii trebuie să respecte aceste drepturi ale angajaților.

Dacă nu respectă aceste reguli, angajatorii riscă amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei. Așadar, este important ca angajatorii să fie la curent cu aceste obligații și să le urmeze pentru a evita problemele legale.

Cea mai veche sărbătoare ortodoxă din cele închinate Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare creștin-ortodoxă dintre cele închinate Maicii Domnului nostru Iisus Hristos. Ea s-a dezvoltat începând cu secolul al V-lea, după Sinodul de la Efes din anul 431 d.Hr., când Fecioara Maria a fost numită ”Născătoare de Dumnezeu”.

Adormirea Maicii Domnului a fost așezată la nouă zile după praznicul Schimbării la Față a Domnului pentru că Ea este mai presus de cele nouă cete îngerești, este mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii.