Angajații care sunt nevoiți să muncească în zile libere legale au parte de o serie de compensații. Angajatorii care nu respectă prevederile legale riscă amendă.
Nu toți angajații au zile libere de Rusalii
Luna iunie vine nu doar cu Ziua Copilului, ci și cu sărbătoarea de Rusalii, ocazie cu care românii beneficiază de zile libere legale. Anul acesta, cele două zile de Rusalii sunt 23 și 24 iunie, ambele fiind considerate zile libere conform Codului Muncii.
De obicei, prima și a doua zi de Rusalii pică duminica și lunea, ceea ce înseamnă că doar a doua zi de Rusalii (24 iunie) va fi liberă pentru angajații care lucrează de luni până vineri. În acest an, aceste zile sunt 23 și 24 iunie, iar cei care lucrează în mod obișnuit de luni până vineri vor beneficia de zi liberă doar pe 24 iunie.
Există categorii de angajați care nu pot beneficia de aceste zile libere din cauza naturii activității lor. Printre aceștia se numără:
- Angajații din unitățile sanitare.
- Angajații din unitățile de alimentație publică.
- Angajații din locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă datorită specificului procesului de producție sau naturii activității.
Ce compensații primesc angajații dacă muncesc în zilele libere legale. Cine va primi neapărat bani
Pentru angajații care sunt nevoiți să muncească, Codul Muncii prevede două tipuri de compensații:
- Timp liber corespunzător: Angajații care lucrează în zilele de Rusalii trebuie să primească timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
- Spor la salariu: Dacă acordarea timpului liber nu este posibilă, angajații au dreptul la un spor de cel puțin 100% din salariul de bază pentru timpul lucrat în zilele de sărbătoare legală.
Angajatorii care nu respectă prevederile legale privind acordarea zilelor libere sau compensarea angajaților riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Aceste sancțiuni sunt menite să asigure respectarea drepturilor salariaților și a prevederilor Codului Muncii.
Zilele libere rămase pe 2024
Următoarele zile libere au mai rămas în anul 2024:
- 15 august (joi – Sfânta Maria);
- 30 noiembrie (sâmbătă – Sfântul Andrei);
- 1 decembrie (duminică – Ziua Națională a României);
- 25 și 26 decembrie (miercuri și joi – prima și a doua zi de Crăciun).