Calendarul zilelor libere de Paște în 2025

După încheierea vacanţei de iarnă, mulţi dintre noi începem să planificăm următoarele momente de relaxare. Paştele reprezintă una dintre cele mai aşteptate perioade ale anului, nu doar din punct de vedere religios, ci şi pentru că oferă oportunitatea unei minivacanţe.

În anul 2025, atât Paştele Ortodox, cât şi cel Catolic se sărbătoresc în aceeaşi zi, o situaţie mai rar întâlnită. Situaţiile în care cele două zile de Paște cad în aceeaşi zi sunt considerate momente speciale, mai ales pentru comunităţile mixte de creștini din România şi din alte părți ale lumii.

Zilele libere din perioada Paștelui în 2025

În 2025, Paştele Ortodox şi Paştele Catolic vor fi celebrate în penultima duminică a lunii aprilie, pe 20 aprilie. Această coincidenţă, destul de rară, aduce o minivacanţă generoasă pentru români.

Zilele libere oficiale vor fi Vinerea Mare, pe 18 aprilie, prima zi de Paște, pe 20 aprilie, şi a doua zi de Paşte, pe 21 aprilie. Astfel, perioada 18-21 aprilie va oferi timp suficient pentru odihnă şi celebrarea Sărbătorilor Pascale alături de cei dragi.

Elevii vor beneficia de mai multe zile libere comparativ cu adulţii. Conform structurii anului şcolar, vacanţa de Paște este programată între 18 aprilie şi 27 aprilie 2025, aceasta fiind ultima pauză majoră din anul școlar curent.

Această perioadă extinsă le permite copiilor și adolescenților să se bucure de timpul liber alături de familie sau să participe la diverse activităţi specifice sărbătorii.

zile libere 2025
SURSA FOTO: Dreamstime

Paștele Ortodox și Catolic pică în aceeași zi, o raritate în calendar

Deși în 2025 cele două sărbători de Paște cad în aceeași zi, acest fenomen nu este foarte frecvent. În ultimii ani, diferenţele de calcul între calendarele ortodox şi catolic au făcut ca Paștele să fie celebrat în date diferite.

Totuşi, există anumite momente în care cele două sărbători coincid. În 2025, data comună este 20 aprilie, iar situaţii similare vor apărea şi în alţi ani, cum ar fi 16 aprilie 2028, 13 aprilie 2031 sau 25 aprilie 2038.

În schimb, în ani precum 2026 sau 2027, sărbătorile vor fi separate de una sau două săptămâni. În 2026, de exemplu, Paştele Catolic este programat pentru 5 aprilie, în timp ce Paştele Ortodox va fi celebrat pe 12 aprilie.

Există însă șansa ca cele două mari sărbători ale Ortodoxismului și Catolicismului să fie sărbătorite în aceeași zi în fiecare an. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului și-a exprimat deja intenția în acest sens. Vezi aici mai multe detalii.