O nouă minivacanță îi așteaptă pe unii românii. Sărbătoarea pică într-o zi de joi însă și ziua de vineri va fi liberă, potrivit deciziei Guvernului. Astfel, cumulat cu weekendul, rezultă patru zile libere pentru acești români.
Românii vor avea parte de o nouă minivacanță în următoarele săptămâni, oferind o oportunitate de relaxare și petrecere a timpului liber. Acest lucru se datorează unei zile libere suplimentare acordate de stat, transformând astfel un weekend obișnuit într-unul prelungit.
O nouă minivacanță de Sfânta Maria
În 2024, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria, va cădea pe 15 august, într-o zi de joi. Pentru a prelungi perioada de odihnă, guvernul a decis ca vineri, 16 august, să fie zi liberă pentru bugetari. Astfel, angajații din sectorul public se vor bucura de un weekend prelungit de patru zile, de joi până duminică.
În ceea ce-i privește pe angajații din sectorul privat, situația este diferită. Aceștia vor beneficia doar de ziua de 15 august ca zi liberă, fără a avea parte de minivacanța de patru zile acordată bugetarilor.
Calendarul zilelor libere legale pentru restul anului 2024
Pe lângă minivacanța din august, românii vor mai avea câteva zile libere legale până la sfârșitul anului 2024:
- Joi, 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria)
- Vineri, 16 august – Zi liberă decisă de Guvern (minivacanță 15-18 august, 4 zile)
- Sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- Duminică, 1 decembrie – Ziua Națională
- Miercuri, 25 decembrie – Crăciunul
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi și importante sărbători dedicate Sfintei Fecioare Maria. Potrivit tradiției, Fecioara Maria a fost înștiințată de un înger despre trecerea ei la cele veșnice, iar Apostolii au fost aduși miraculos pentru a fi prezenți la eveniment.
Apostolul Toma nu a fost însă prezent la înmormântare, el ajungând trei zile mai târziu. Întristat, el a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu. Odată intrat în mormânt însă, l-a găsit gol.
În cuvântările părinților bisericii de-a lungul timpului s-a afirmat că, după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Iisus Hristos și luată cu trupul în împărăția cerurilor.
Originea sărbătorii este probabil în Ierusalim, unde se află mormântul Maicii Domnului și biserica zidită pe acest mormânt, în apropierea Grădinii Ghetsimani.