Zile libere legale 2024. Urmează o mini-vacanță de 6 zile. Decizie oficială la Guvern

zile libere 2024

SURSA FOTO: Capital

Zile libere legale 2024. Angajații din România se vor bucura curând de o mini-vacanță de Sfintele Paști. Câte zile libere legale vor avea în luna mai? Ce se va întâmpla cu cei cărora nu li se va da liber?

Zile libere legale 2024. Angajații se bucură de o mini vacanță de Sfintele Paști

Zile libere legale 2024. Conform Codului Muncii, se acordă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.

În anul curent, spre deosebire de alți ani, există o distanță considerabilă între Paștele Catolic și Paștele Ortodox. În consecință, în acest an, nu va exista o diferență de o săptămână între Paștele Ortodox și Paștele Catolic, ci mult mai mare.

În 2024, Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe data de 5 mai. În schimb, Paștele Catolic va fi celebrat la data de 31 martie.

La începutul lunii mai, românii se vor bucura de o mini-vacanță de șase zile, care va include zile libere de Paști, precum și o zi bonus oferită de Guvernul României pentru a crea „o punte”.

Ziua de 1 Mai – Ziua Muncii, va fi liberă. 2 mai, care cade într-o zi de joi, între alte două sărbători legale: 1 Mai și 3 Mai (Vinerea Mare). Duminică, 5 mai, este Paștele Ortodox. Luni, 6 mai, este a doua zi de Paște. Guvernul României a declarat ziua de 2 mai drept zi liberă pentru a facilita puntea între 1 Mai și Vinerea Mare.

Noaptea de Înviere / SURSA FOTO: Dreamstime

În privința angajaților din sectorul public, Guvernul României are autoritatea de a institui zile libere suplimentare pentru a crea punți între diferite zile nelucrătoare și weekend-uri.

Potrivit acestui cadru legal, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, pentru personalul din sectorul public sunt stabilite zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere prin decizie a Guvernului României. Aceste zile pot preceda sau urma zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează sau pot fi folosite pentru recuperarea orelor de muncă neefectuate.

Cine nu primește zile libere de marile sărbători?

În ceea ce privește unitățile sanitare și cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței medicale și, respectiv, aprovizionării populației cu produse alimentare esențiale, Codul Muncii prevede stabilirea unor programe de lucru adecvate prin decizie a Guvernului României.

Aceste programe trebuie să fie respectate obligatoriu. În situații excepționale, activitatea trebuie să continue.

Conform articolului 141 din Codul Muncii, în locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității, nu se acordă zile libere cu ocazia sărbătorilor legale menționate anterior.

Acești salariați au dreptul la compensarea cu timp liber echivalent în decursul următoarelor 30 de zile.

În loc de zile libere, se oferă un spor la salariul de bază

În situația în care, din motive întemeiate, nu se acordă zile libere de sărbătoare legală, angajații primesc un spor la salariul de bază pentru munca prestată. Acest spor nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii desfășurate în programul normal de lucru.

Simplificat, un angajat este plătit dublu pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare în care nu se lucrează.