Angajații din România se vor bucura de o minivacanță la sfârșitul lunii acesteia, în timpul sărbătorii legale „Rusaliile”.
Astfel, cele două zile libere vor fi în acest an pe 23 iunie (duminică) și 24 iunie (luni).
Bugetarii vor avea o minivacanță de 3 zile pentru Rusaliile, între 22 și 24 iunie.
Zilele libere rămase pe 2024
În restul anului 2024, următoarele sunt zilele libere rămase:
23 iunie (duminică – Rusalii);
24 iunie (luni – a doua zi de Rusalii);
15 august (joi – Sfânta Maria);
30 noiembrie (sâmbătă – Sfântul Andrei);
1 decembrie (duminică – Ziua Naţională a României);
25 și 26 decembrie (miercuri și joi – prima și a doua zi de Crăciun).
Angajații care lucrează vor primi o zi liberă în alt moment
Angajatorii ale căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde acestora compensații. Conform legislației în vigoare, angajații au dreptul la o zi liberă în următoarele 30 de zile pentru zilele lucrate în sărbătorile legale.
Pe de altă parte, Nicoleta Pauliuc de la PNL a inițiat un nou proiect legislativ. Ea care propune acordarea a două zile libere plătite angajaților pentru efectuarea controalelor preventive.
Această inițiativă promovată de senatoare, care a învins cancerul, vine în sprijinul drepturilor pacienților oncologici. Senatoarea a fost diagnosticată în trecut cu cancer și a descris diagnosticul său ca fiind de „supraviețuitoare”, după ce a înfruntat cu succes această teribilă boală.
Inițiativă pentru efectuarea controalelor preventive
Acesta a menționat că e vorba despre o inițiativă simplă, dar cu un impact semnificativ. Prin această propunere legislativă, se dorește să se ofere tuturor cetățenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate fără grija de a nu putea părăsi locul de muncă. Screening-ul medical periodic este una dintre cele mai eficiente metode de detectare a bolilor în stadii incipiente. La acest moment, tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor.
Acordarea a două zile libere pe an pentru aceste controale medicale va încuraja oamenii să acorde o atenție mai mare sănătății lor. Această inițiativă nu se limitează doar la prevenția bolilor oncologice. Ea vizează și prevenirea unei game variate de afecțiuni, de la boli cardiovasculare la diabet, care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate precoce.
Nicoleta Pauliuc a spus că această lege va aduce beneficii atât individuale, cât și economice. Tratamentele pentru stadiile avansate ale bolilor sunt extrem de costisitoare și pun o presiune mare asupra sistemului de sănătate.
Conform acesteia, prin încurajarea screening-ului medical regulat, putem reduce semnificativ aceste costuri, economisind resurse valoroase care pot fi direcționate către alte nevoi critice ale sistemului de sănătate. Mai multe detalii puteți citi aici.