Potrivit Codului Muncii, în anul care stă să înceapă românii vor avea 15 zile libere legale. Din păcate pentru majoritatea angajaţilor, doar 7 dintre aceste zile vor fi în timpul săptămânii, faţă de 11 cat au fost în 2020.
Acestea sunt zilele libere legale de anul viitor
Zilele libere legale în 2021 sunt:
1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – vineri şi sâmbătă;
24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – duminică;
30 aprilie (Vinerea Mare);
1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă;
2 – 3 mai (prima şi a doua zi de Paşti) – duminică şi luni;
1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;
20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.
Beneficii pentru persoanele care aparţin de alte culte religioase decât cele creştine
Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale.
Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/ sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, prevede Codul Muncii.
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.
Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.