Zile negre pentru leu. BNR vinde banii albi

trebuia sa acopere mai mult de patru luni de importuri, ca urmare a majorarii ingrijoratoare a deficitului comercial extern si, pe de alta parte, exportatorii trebuiau "premiati" cu o crestere a cursului leu/euro, in timp ce importatorii erau pusi pe jaratic. Aceasta a facut ca la sfarsitul lui octombrie rezerva BNR sa depaseasca o cifra incredibila, pentru Romania, de 8 miliarde dolari.In urma cu doua saptamani, cumpararile de euro ale BNR au continuat cu precizie de ceasornic, numai ca saptama

trebuia sa acopere mai mult de patru luni de importuri, ca urmare a majorarii ingrijoratoare a deficitului comercial extern si, pe de alta parte, exportatorii trebuiau „premiati” cu o crestere a cursului leu/euro, in timp ce importatorii erau pusi pe jaratic. Aceasta a facut ca la sfarsitul lui octombrie rezerva BNR sa depaseasca o cifra incredibila, pentru Romania, de 8 miliarde dolari.In urma cu doua saptamani, cumpararile de euro ale BNR au continuat cu precizie de ceasornic, numai ca saptamana trecuta a urmat lovitura de ciocan a pietelor internationale, unde euro a reinceput un galop de sanatate fata de dolar. In aceste conditii, Banca Nationala a fost nevoita, aproape zilnic, sa vanda euro pentru a tine cursul euro sub pragul de 40.000 lei, care era „promis” pentru sfarsitul anului.Moneda unica a avut zilnic cresteri de aproape un cent american, in timp ce, la noi, cursul de schimb a atins un maxim de 39.967 lei. Vineri, cand euro atingea o paritate de 1,1799 dolari, cursul mediu a „coborat” la 39.956 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 5.037 lei fata de sfarsitul lui 2003. Pragul de 40.000 lei a fost totusi depasit, dealerii bancari realizand tranzactii peste aceasta valoare.Singurul care a „beneficiat” de evolutiile de pe pietele internationale a fost dolarul. Dupa atingerea unui maxim de 34.788 lei, in 7 noiembrie, dolarul a scazut vinerea trecuta la 33.903 lei, cu numai 403 lei mai mult fata de finele anului trecut.Actuala tendinta a monedei europene va avea cu siguranta efecte asupra inflatiei, avand in vedere ca in octombrie cresterea preturilor fata de octombrie 2002 a fost de 15,8%. Aceasta evolutie i-a facut pe multi analisti sa declare ca inflatia decembrie – decembrie va fi mai mare de 14%, ei dand ca cifra optimista valoarea de 14,5%.Cu un euro mai puternic, preturile marfurilor alimentare sau nealimentare care sunt importate din zona euro vor incepe sa creasca. In acelasi timp, se vor mari preturile produselor accizate: benzina, motorina, tigari, alcool s.a.m.d.
Dolarul va trece de 35.000 lei in decembrie
In ciuda acestor evolutii ale cursului leului si paritatii euro/dolar, operatorii de la bursa din Sibiu au in vedere o revenire a dolarului in ultima luna a acestui an.Astfel, pretul futures al euro pentru scadenta 24 decembrie este de 39.500 lei, mai jos cu trei sute de lei, fata de inceputul lunii noiembrie. Pentru scadenta 28 noiembrie, pretul futures este tot de 39.500 lei.In schimb, pretul futures al dolarului pentru sfarsitul anului a inregistrat un salt spectaculos, el urcand de la 34.100 lei la 35.300 lei. Pentru scadenta lunara insa, acesta a scazut de la 35.400 lei la 34.700 lei.Daca pana lunea trecuta majoritatea comentariilor dadeau ca sigura o scadere a euro pana la 1,12 dolari sau chiar mai jos, a urmat o schimbare cu180 grade a pietelor internationale, moneda americana intrand pe o panta descendenta.De la cotatii ale euro de 1,1379 dolari, inregistrate in 7 noiembrie pe pietele americane, au urmat cresteri zilnice, vinerea trecuta moneda unica apropiindu-se din nou pragul de 1,18 dolari. In ceea ce priveste cotatiile futures de la Chicago pentru jumatatea lui decembrie, acestea au urcat de la 1,1380 dolari, in 7 noiembrie, la 1,1730 dolari, in 13 noiembrie.Tendinta de crestere a monedei europene a aparut ca urmare a temerilor legate de incapacitatea Statelor Unite de a mentine ordinea in Irak, dupa lungul sir de atentate. La multimea de probleme legate de prezenta americana in Golf, in atentia investitorilor a revenit deficitul comercial american, care a depasit in octombrie valoarea de 41 miliarde dolari. In acelasi timp, principalele economii europene – germana, franceza si italiana – au anuntat imbunatatiri ale conditiilor economice, acestea avand un rol in aprecierea euro, chiar daca cresterile au fost mult mai mici decat incredibilul +7,2% inregistrat de PIB-ul american in trimestrul al treilea.Vineri, 14 noiembrie, urma sa fie publicat indicele increderii consumatorilor americani stabilit de Universitatea din Michigan. O crestere a acestuia peste valoarea de 89,6 puncte stabilita in octombrie urma sa aiba efecte imediate asupra pietelor, euro putand cobori sub 1,17 dolari. O scadere a indicelui insa putea sa duca moneda unica la peste 1,1860 dolari.
„dolarul e subminat de situatia din irak”
Cresterea destul de sustinuta a paritatii euro/dolar din ultima saptamana a oferit speculatorilor din piata futures posibilitatea de a vinde la preturi din ce in ce mai mari in asteptarea schimbarii trendului in favoarea dolarului, subminat in aceasta perioada de situatia militara tot mai incordata din Irak. De asemenea, deficitul comercial american a crescut peste asteptari, trecand peste pragul de 41 miliarde dolari, fapt care a impins cotatia euro/dolar aproape de 1,18 dolari.Aceasta situatie a favorizat si speculatiile din pietele leu/dolar si leu/euro, cotatiile futures fiind impinse din ce in ce mai sus. Noile date privind paritatea ma fac sa cred ca pentru leu va continua fenomenul de devalorizare intr-un ritm mult mai redus decat pana acum. Cred ca euro va inchide anul sub pragul de 40.000 lei, iar dolarul sub 34.000 lei.
Prin interventii mai mult sau mai putin subtile in piata valutara, BNR a reusit, in ultimele patru – cinci saptamani, corectia cursului leului, pana aproape de tinta de 2% apreciere reala fata de cosul euro/dolar. Banca Nationala incearca acum sa mentina cursul leu/euro sub pragul „psihologic” de 40.000 si, cum a mai ramas doar o luna pana la finele anului („vacanta bancara” incepe practic in 19 decembrie), s-ar putea da o sansa unei devieri minime de la tinta de 14% a inflatiei la sfarsitul lui decembrie. Daca paritatea euro/dolar va reveni in perioada urmatoare sub pragul 1,15 dolari, BNR nu va trebui decat sa mentina cursul euro imediat sub actualul plafon de 40.000 lei. In schimb, o mica intarire a monedei unice ar presa puternic „schimbarea prefixului” cursului leu/euro, singura necunoscuta fiind legata de durata temporizarii, probabil cat mai lunga cu putinta.