O serie de activități stradale, concerte, teatru ambulant, animație de stradă, un spațiu culinar, vor fi amenajate pe Bulevardul Unirii, București, iar în Piața Constituției va avea loc cea de-a 6-a ediție a concursului internațional de 3D video mapping – iMapp Bucharest și concertele SCHILLER și Waldeck!
Accesul la evenimente și concerte este gratuit, și sunt organizate de Primăria Capitalei.
Ziua Bucureștiului 2019
Ziua Bucureștiului este pe 20 septembrie, când se marchează 560 de ani de la prima atestare documentară a orașului.
Sâmbătă și duminică se vor organiza mai multe evenimente și concerte pentru a celebra Zilele Bucureștiului, a anunțat Primăria Capitalei.
Concert Schiller, iCeleBrate my City și iMapp
Celebra și mult așteptata petrecere în stradă – iCeleBrate my City va avea loc pe Bulevardul Unirii, în perioada 21 – 22 septembrie, cuprins între Piața Unirii și Piața Constituției.
„Bucureștenii și turiștii vor fi întâmpinați în fiecare zi, începând cu ora 10:00,cu o serie de activități stradale pentru toate vârstele, ateliere creative și momente de divertisment pentru copii, jocuri interactive, teatru ambulant și animație de stradă, zeci de artiști costumați de sărbătoare, un bazar urban cu produse locale hand-made și de artizanat, dar și multe alte surprize”, anunță Primăria Capitalei.
Ziua Bucureștiului 2019 – Bucharest Street Food Festival
Bucharest Food Festival – Street Edition aduce în stradă cele mai gustoase preparate culinare din bucătăria urbană.
De asemenea, cei care vor participa la petrecere, vor avea parte și de preparate culinare internaționale de tip street food gătite pe loc.
Zilele Bucureștiului 2019 – iMapp Bucharest, în Piaţa Constituţiei
Cea de-a 6-a ediție a concursului internațional de 3D video mapping – iMapp Bucharest, va avea loc sâmbătă, 21 septembrie, începând cu ora 17:00, în Piața Constituției.
Cele 8 echipe care își vor prezenta lucrările pe fațada Palatului Parlamentului sunt:
- Antaless Visual Design (câștigător al festivalului 1 minute projection mapping competition din Japonia);
- George Berlin Studios(câștigător al Premiului Publicului la festivalul Borealis din S.U.A.);
- 404.Zero (câștigător al festivalului Genius Loci Weimar 2018 din Germania);
- MØjØ STUDIO (câștigător al festivalului Kyiv Light Festival 2018 din Ucraina);
- Marco Morgese (câștigător al festivalului Luz y Vanguardias 2019 din Spania);
- Michele Pusceddu (câștigător al festivalului Zsolnay Light Festival 2019 din Ungaria);
- René şi Andrzej (câștigători ai Premiului Juriului la festivalul iMapp Bucharest 2018 dinRomânia);
- Mindscape Studio (câștigător al Premiului Publicului la festivalul iMapp Bucharest 2018 din România).
Finaliștii vor crea lucrări de 3D video mapping cu durata de 4 minute, pe tema „O singură hartă. Călătorii diferite. Descoperiţi lumea video mapping-ului la iMapp Bucharest!”.
Palatul Parlamentului va fi eclipsat de Spectacolele pline de culoare, sunet și lumină.
Zilele Bucureștiului 2019 – Concert Schiller și Waldeck, în Piața Constituției
Pe scena din Piața Constituției celebrii SCHILLER și Waldeck vor deschide oficial marele eveniment, înaintea concursului de 3D video mapping.
SCHILLER este cel mai cunoscut artist de muzică electronică din Germania. El este apreciat de public pentru piese precum „I Feel You”, „A Beautiful Day” și ”Smile”.
În deschiderea concertului lui Schiller, Waldeck, trupa vieneză a muzicianului Klaus Waldeck, va susține un concert live cu accente Electro Swing. Cunoscută pentru melodii precum „Memories”, „Make my Day” și „Addicted”, Waldeck va da startul distracției la iMapp Bucharest 2019.
Ziua Bucureștiului 2019 – 560 de ani de la atestarea istorică a orașului
Ziua Bucureștiului marchează 560 de ani de la prima atestare documentară a orașului, ce reprezintă actul semnat la 20 septembrie 1459 prin care domnitorul Vlad Țepeș confirmă o donație făcută unor boieri.
Istoricul Adrian Majuru preciza că în limba albaneză „bukureshti” înseamnă „frumos este”. Majoritatea cercetătorilor au pornit, în procesul de documentare, de la tradiția ciobanului Bucur, potrivit libertatea.ro.
Bucureştiul devine capitala Ţării Româneşti după 200 de ani de la atestare, în 1659, în timpul domniei lui Gheorghe Ghica. Iar peste alţi 200 de ani, în 1859, capitală a României, în timpul domnului Alexandru Ioan Cuza.