După prăbușirea economică din 1930, SUA au reușit să ajungă prima putere a lumii, datorită măsurilor începute cu politica New Deal. În momentul în care Raportul Beveridge, care a făcut Marea Britanie o țară prosperă, era aprobat în 1940, ploua cu bombe deasupra Londrei. Iar bazele Republicii Turcia nu au fost puse după acordurile de la Mondros și de la Sevres?
Datorită acestei pandemii, am învățat să protejăm natura, să punem sub semnul întrebării regulile capitalismului bazat până la extreme pe interes, să dezvoltăm noi forme de comunicare, să ne dăm seama că există lucruri mai importante decât banii și să înțelegem că statele trebuie să își utilizeze puterea pentru cetățeni. Din aceste motive, după pandemie lumea nu va mai fi cum era înainte.
Vor crește și mai mult
Politicile greșite ale Statelor Unite din ultimii ani au deschis calea căutării de noi monede care să ia locul dolarului. Însă dolarul continuă să fie puternic. 61% din rezervele mondiale sunt încă în dolari.
În anii următori, toate guvernele, inclusiv cel american, vor continua să tipărească bani însă doar monedele puternice își vor menține puterea de cumpărare. SUA, care produc zilnic 12,3 milioane de barili de petrol, nu vor suferi o penurie energetică.
Tot SUA sun țara care are cea mai mare producție agricolă după China și India. Poziția geografică a SUA le ține departe de migrație, războaie regionale și atacuri. Pe scurt, și după pandemie, SUA vor continua să fie vedeta economică mondială.
Săracii…
Poluarea atmosferică, praful, fumul, traiul în apropierea zonelor industriale sau a autostrăzilor îi lasă pe oameni fără apărare nu doar în fața coronavirusului ci și a altor boli.
Tuturor acestora trebuie adăugat și riscul lipsei de acces la surse de apă curată și alimente de calitate. Țările care nu produc suficient pentru a-și acoperi propriile nevoi se vor confrunta din aceste motive cu riscuri serioase după pandemie.
S-a terminat cu „Friedman”
Modelul Friedman, care raporta totul la matematică, aplicat cu sfințenie de FMI până în 2005 însă considerat apoi o metodă greșită, este abandonat în întregime. Până și candidatul democrat la președinția SUA, Joe Biden, a declarat că „Gata cu spectacolul Friedman!”.
Consolidare…
Se înțelege că marile companii vor ieși consolidate în urma carantinei. Marile companii vor începe să le înghită pe cele mici. Iar eforturile de dezvoltare a noi afaceri vor fi destul de afectate.
În ceea ce privește Turcia, firmele care au reușit să adune capital în perioada anterioară se vor întoarce în țara noastră, vor cumpăra firmele aflate în situație dificilă și vor avea o importanță vitală.