Inflatia in Zimbabwe a atins cote pentru care nu exista cuvinte. „Alarmant” pare un termen depasit de situatie. Banca Centrala de la Harare a anuntat ca inflatia a atins 2.200.000%, anualizata. Anuntul a fost facut ca urmare a unor presiuni internationale precum si din tara, deoarece ultima data cand valoarea acestui indicator a fost anuntata a fost in februarie, pe atunci fiind de „doar” 165.000%. De atunci, cifrele au luat-o razna si oficialilor le-a fost frica sa mai anunte valoarea reala, mai ales ca urma campania electorala.

Nici de aceasta data valoarea nu a fost facuta publica printr-un comunicat de presa sau intr-o conferinta de presa tinuta special pentru acest anunt. Guvernatorul Zimbabwe Reserve Bank, Gideon Gono, a anuntat valoarea cu ocazia inaugurarii unui program de subventionare a alimentelor.

Potrivit presei din Zimbabwe, pentru anumite produse care se gasesc numai pe piata neagra, pretul a avut un ritm de crestere cu mult peste inflatie. Pretul sapunului a crescut cu 70 milioane procente, al uleiului cu 60 milioane procente si al zaharului cu 36 milioane procente. Pentru acoperirea necesarului de bani, banca centrala a lansat recent bancnota de 500 milioane de dolari zimbabweni, ce reprezinta un eurocent si jumatate.

Salariul minim pe economie, al unui muncitor necalificat este de 200 miliarde de dolari zimbabweni pe luna (adica 6,75 euro), iar 80% din populatie traieste sub limita saraciei. Cel mai elocvent exemplu este acela ca o paine costa 100 miliarde de dolari (adica 3,38 euro). Cu toate acestea, presedintele Mugabe a fost reales in functie in recentele alegeri, acesta aruncand vina pentru situatia economica pe fosta putere coloniala Marea Britanie.

Sursa: New Zimbabwe, Harare Post (Zimbabwe)