Guvernul din Zimbabwe a decis suspendarea oficială pentru cel puţin un an de zile a monedei naţionale, deja ieşită din circulaţie din cauza devalorizării extreme.
„Moneda noastră nu va mai fi utilizată timp de cel puţin un an pentru că nu există nimic pentru a o susţine sau pentru a-i determina valoarea”, a declarat un oficial local.
În luna ianuarie, în contextul unei hiperinflaţii fără precedent, guvernul din Zimbabwe a legalizat utilizarea monedelor străine, iar în perioada imediat următoare moneda locală a dispărut de pe piaţă.
Ultima bancnotă pusă în circulaţie a fost cea de 10 miliarde de dolari, însă valoarea acesteia nu mai permitea nici măcar cumpărarea unei pâini.
Devalorizarea totală a monedei nu este singura problemă a statului african. Rata şomajului a crescut de la 80 la 94%, iar serviciile publice nu funcţionează aproape deloc.
Decizia guvernului de la Harare este doar una care să confirme realitatea din teren. Având în vedere valoarea atât de mică pe care moneda naţională o are, comercianţii apelau la troc sau solicitau, ilegal, valută forte.
În Zimbabwe existau totuşi magazine care, printr-un aviz special, aveau dreptul să efectueze tranzacţii utilizând o singură valută forte. Acestea plăteau băncii centrale o taxă de 5% din încasările obţinute în respectiva monedă.
Acum, banca centrală din Zimbabwe a renunţat la atât taxa de 5% cât şi la obligativitatea de a realiza tranzacţii într-o singură monedă. Acum, valutele în care se poată cumpăra în Zimbabwe sunt lira sterlină (moneda fostei metropole), euro, dolarul american şi două monede puternice din ţări vecine: randul sud-african şi cea utilizată de Botswana, al cărei nume nu îl vom menţiona.
Odată ridicată interdicţia utilizării mai multor monede de către un comerciant, actul cumpărării durează acum foarte mult în Zimbabwe în situaţia în care clientul nu are bani ficşi, iar vânzătorul nu poate da rest în moneda primită. Tranzacţia se finalizează după ce vânzătorul face conversia tuturor valutelor în care achită restul.
Deşi utilizarea monedelor se face fără acordul instituţiilor emitente, Zimbabwe este acum ţara care acceptă ca mijloc legal de plată aproape toate monedele forte din lume.