Ziua cea mare pentru Dacian Cioloș. Miniștrii săi sunt luați la întrebări. Se întâmplă în Parlament

Sursă: Răzvan Vălcăneanţu

Dacian Cioloș are, astăzi, de trecut un test important. MIniștrii săi vor fi luați la întrebări în Parlament. Ei vor fi audiați în Comisiile de specialitate, începând cu primele ore ale dimineții. În cazul în care ei vor primi girul senatorilor și deputaților, noul Guvern se va duce în plen, pentru votul decisiv.

Este o zi mare pentru Dacian Cioloș. Candidaţii propuşi de premierul desemnat de Klaus Iohannis să formeze noul Guvern vor fi audiaţi marţi în comisiile de specialitate.

Primii miniștri care vor da piept cu parlamentarii sunt cei care își doresc să conducă Cultura şi Sportul. Seria audierilor va începe cu ei, de la ora 10.00. Pentru majoritatea candidaţilor, timpul programat pentru audiere este de o oră. Pentru miniştrii propuşi la Mediu, Justiţie şi Educaţie este programată câte o oră şi jumătate, iar pentru Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate. timpul alocat este de 2 ore.

Așa cum Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit, audierea miniştrilor propuşi de Dacian Cioloş va avea loc, în comisiile de specialitate, încă de dimineață.

Programul audierilor miniștrilor lui Cioloș

La ora 10.00 este programată Iulia Popovici care vrea să reprezinte Ministrerul Culturii. Tot de la aceeași oră va fi și Tudor Pop, cel care ar putea fi Ministrul Tineretului şi Sportului. La ora 11.00, umează Monica Berescu – Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Nicu Fălcoi – Ministrul Apararii Nationale și Ilie Dan Barna – Ministrul Afacerilor Externe.

Peste o oră, de la 12.00, vine audierea lui Alin Stoica – Ministrul Afacerilor Interne și a lui Catălin Drulă – Ministrul Transporturilor si Infrastructurii. După prânz, mai exact la ora 13.00, va fi luat la întrebări Cristian Ghinea, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene dar și Cristina Prună – Ministrul Energiei.

Urmează apoi, la ora 14.00 Claudiu Iulius Gavril Nasui – Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului dar și Ionuţ Moşteanu – Ministrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. mai sunt audiați, începând cu ora 15.00 Dragoş Pîslaru – Ministrul Finantelor, Mihai Goţiu – Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor și Stelian Cristian Ion – Ministrul Justitie. Peste o oră și jumătate, mai exact la ora 16.30, va fi luată la întrebări Oana Ţoiu – Ministrul Muncii şi Protectiei Sociale. De la ora 17.30 va fi audiată Corina Atanasiu – Ministrul Educatiei iar de la ora 18.30 – George Căţean –  Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale. Ultima pe lista miniștrilor lui Cioloș care vor fi astăzi audiați se află Ioana Mihăilă – Ministrul Sănătăţii, care va răspunde în fața comisiilor de specialitate începând cu ora 18.30.

Dacă în ceea ce privește programul lucrurile sunt clare, la fel de cert este și cum se vor poziționa liberalii față de foștii lor colegi de alianță. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a anunţat, luni seară, că parlamentarii PNL se vor abţine la votul din comisiile de specialitate.

Ce urmează în Parlament

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

Adevăratul test al Guvernului se va da însă miercuri. De la ora 10.00, în Parlament, este programat votul de învestire a noului Cabinet condus de Dacian Cioloș. Conform Constituţiei, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul va aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Pentru învestirea Guvernului Cioloș sunt necesare 234 de voturi, iar USR are 80 de parlamentari.