Pe data de 15 ianuarie, se sărbătorește Ziua Culturii Naționale. Această ocazie este marcată prin concerte, tururi ghidate, dezbateri, expoziții și vizite la muzee cu intrare gratuită. De asemenea, este aniversarea poetului Mihai Eminescu.
Ziua Culturii Naționale, o sărbătoare propusă și inițiată pentru a fi legalizată de către Parlamentul României în anul 2010, a fost oficial instituită ca o sărbătoare cu statut național în ziua aniversării poetului Mihai Eminescu.
Evenimentele organizate în cadrul celei de-a paisprezecea ediții a acestei sărbători au ca obiectiv promovarea valorilor culturii naționale în toate comunitățile locuite de români, atât în interiorul, cât și în afara granițelor țării.
174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Anul acesta, se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului. Acesta, potrivit lui Garabet Ibrăileanu, a reprezentat un „eveniment aproape inexplicabil în literatura noastră” şi „care a creat pe de-a-ntregul limba poeziei româneşti”.
Considerat un geniu al literaturii române, Mihai Eminescu a lăsat în urmă un impresionant corpus de opere literare. Acestea sunt caracterizate prin adâncimea gândirii, originalitatea exprimării și sensibilitatea artistică. În creația sa, Eminescu a evidențiat într-un mod unic frumusețea limbii române.
Astfel, a contribuit la promovarea identității culturale și a tradițiilor naționale. În cadrul acestei zile, au loc diverse evenimente și manifestări artistice, de la concerte și spectacole teatrale până la expoziții și conferințe.
Sesiune festivă de Ziua Culturii Naționale
Luni, Academia Română, în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, organizează o sesiune festivă comună dedicată Zilei Culturii Naționale. Evenimentul va avea loc simultan în Aula Academiei Române și în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, într-un format hibrid, începând cu ora 11.00. Deschiderea sesiunii va fi marcată de discursurile celor doi președinți ai academiilor, academicianul Ioan-Aurel Pop și academicianul Ion Tighineanu.
Expoziția „Anton Pann – Povestea vorbei” va fi deschisă oficial. Aceasta va fi urmată de un concert interpretat de Ansamblul cameral de muzică veche „Anton Pann”, în Sala „Theodor Pallady” de la adresa Calea Victoriei 125, începând cu ora 13.00.
În perioada 15-18 ianuarie, Muzeul Național al Literaturii Române oferă un program captivant de evenimente la sediile din Strada Nicolae Crețulescu 8, Calea Griviței 64-66 și la Casele memoriale ale MNLR. Aceste evenimente sunt dedicate copiilor, tinerilor, familiilor și publicului general.
Program activ la Muzeul Literaturii Române
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) propune, în perioada 15-18 ianuarie, un program atractiv de evenimente la sediile din Strada Nicolae Crețulescu 8 și Calea Griviței 64-66, precum și la Casele memoriale ale MNLR. Evenimentele sunt dedicate copiilor, tinerilor, familiilor și publicului general.
Acestea includ patru expoziții (de carte contemporană pentru copii, de pictură, de ilustrații de carte și de fotografie), două sesiuni de lecturi interactive pentru copii în parteneriat cu Asociația De Basm, o discuție-atelier cu ilustratorii de cărți pentru copii.
Evenimentele includ, totodată, lecturi în Braille și în limba semnelor, un concert susținut de Ansamblul de băieți al Corului de Copii Radio, ateliere de benzi desenate, ateliere de interpretare, de inventat cuvinte și activități de educație muzeală, concerte, demonstrații de aikido, de șah și scrimă.
Pentru publicul larg, MNLR a pregătit lecturi publice de proză, concerte, dezbateri literare, conferințe despre improvizație și jazz, precum și spectacole de teatru. În plus, luni, expoziția de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 va fi accesibilă gratuit.
Spectacole de teatru dedicate operei lui Mihai Eminescu și lui Ion Creangă
Opera Națională București marchează Ziua Culturii Naționale cu premiera spectacolului „Oedipe” de George Enescu, regizat de Stefano Poda și dirijat de Tiberiu Soare, începând cu ora 18:00.
Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschis publicului pe durata întregii zile de 15 ianuarie. Muzeul TNB, aflat la subsolul Sălii Mari, va fi deschis cu intrare liberă pentru toți vizitatorii, între orele 12:00 și 18:00. Totodată, un drapel cu o înălțime de 38.5 de metri va fi proiectat pe turnul scenei Teatrului Național.
Teatrul Nottara va organiza două evenimente dedicate operei lui Mihai Eminescu. Pe tot parcursul zilei de 15 ianuarie, pe site-ul teatrului va fi disponibilă înregistrarea spectacolului „Luceafărul”, regizat de Dejan Jankovic. De la ora 12:00, va avea loc evenimentul „Numai poetul”, adresat exclusiv elevilor de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” și Colegiul Național „Ion Creangă”.
Teatrul „Ion Creangă” va redeschide Sala Mare din Piața Amzei cu evenimentul oficial „Teatrul Ion Creangă de poveste“, începând cu ora 18:00.
Muzeul Național de Artă va inaugura Galeria de Artă Decorativă Europeană
Muzeul Național de Artă al României va inaugura Galeria de Artă Decorativă Europeană, o expoziție permanentă unică în peisajul cultural românesc. Aceasta oferă acces la o colecție impresionantă de aproximativ 400 de piese de tapiserie și mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă și metal. Galeria de Artă Decorativă Europeană, cu o suprafață de peste 400 mp, este compusă din șase săli.
Muzeul Național „George Enescu” organizează mai multe evenimente, inclusiv expoziții la București Mall Vitan și Ateneul Român, precum și o prezentare a operei „Oedipe” la Opera Națională București.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă un program special de vizitare ce include deschiderea expoziției interactive „Români de poveste”, ateliere gratuite dedicate copiilor și intrare gratuită pentru toți vizitatorii, atât în expunerea permanentă a muzeului, cât și în expoziția temporară „Creaturi ascunse”.
Maraton cultural la Muzeul Național de Artă din Timișoara
Muzeul Național de Artă din Timișoara își deschide porțile într-un al doilea maraton cultural în cadrul expoziției ”Brâncuși: surse românești și perspective universale”, iar biletele vor putea fi rezervate online de către vizitatori.
Muzeul Național de Istorie a României prezintă expoziția „Monumente ale culturii vechi și limbii literare românești din patrimoniul MNIR. Epigrafie, paleografie, caligrafie, artă tipografică și creație literară”, oferind acces gratuit la unele dintre cele mai vechi manuscrise, tetraevanghelii și primele cărți tipărite în limba română.
Muzeul Hărților organizează, de la ora 18:00, conferința „Miopie Istorică. Cum explicăm istoria prin arta contemporană”. Muzeul Hărților poate fi vizitat gratuit între orele 10:00 – 18:00.
Concert extraordinar al Corului Madrigal
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va susține la Palatul Patriarhiei concertul extraordinar „Despre cultură”. Printre invitații speciali se numără actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni.
ARCUB organizează un concert inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, la Sala Mare, începând cu ora 19:00. De asemenea, expoziția „Universul lui Salvador Dalí” va fi deschisă pentru vizitatori până la miezul nopții.
Art Safari își prelungește programul expozițional cu o zi, invitând publicul să viziteze cele șase expoziții din cadrul Art Safari Stars Edition.