Dosarul DGASPC, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ai şi 6 luni de închisoare cu executare ar putea fi decis chiar de anul acesta, iar șeful PSD să meargă la închisoare dacă Curtea Constituțională declară că nu există niciun conflict în compunerea completurilor de cinci judecători.
Dragnea a tras de timp cât s-a putut, iar dacă CCR nu vede nicio problemă dosarul său ar putea fi judecat, iar acesta va ajunge după gratii. Magistraţii instanţei supreme stabilit, pentru 3 decembrie, următorul termen pentru dosarul DGASPC. Procesul a fost amânat pentru că apărătorii din dosar au cerut timp să studieze motivele de apel.Primul termen, de la începutul lunii octombrie, a fost amânat de magistraţi pentru a le da posibilitatea unora dintre inculpaţi, printre care şi liderului PSD, să-şi angajeze avocaţi.
Şeful SGG, Toni Greblă, a solicitat, miercuri, Curţii Constituţionale, la dezbaterea pe un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ, să găsească modalitatea în care efectele nerespectării legii privind compunerea completurilor de cinci judecători pot fi îndreptate.
„Trebuie să mărturisesc faptul că Înalta Curte se află într-o situaţie inedită – şi anume de a explica de ce a aplicat în litera şi spiritul ei legea. Pentru că litera şi spiritul legii înseamnă (…) şi respectarea termenelor pe care legea le impune aceluia care are o anumită obligaţie. Desigur, întotdeauna când vorbim de conflict juridic de natură constituţională, în mod implicit vorbim şi de cooperare loială între autorităţi, dar cooperarea loială între autorităţi presupune nu numai diligenţe în evitarea blocajelor instituţionale, dar şi corectitudine în citarea şi citirea textelor de lege. Mă refer la citarea şi citirea integrală a textelor de lege şi mă refer la prezentarea coroborată a situaţiilor care pot rezulta din diferite texte de lege, uneori contradictorii”, a spus Cristina Tarcea, președinte ÎCCJ.