Maci pe campul Flandrei cresc, cuminte,
printre siruri de morminte
unde-ai nostri zac, iar ciocarlia,
la cer, viteaza, inalta melodia,
dar n-o auzi, la gloante iei aminte.

„Pe campul Flandrei”
de John Macrae

Cititorul atent a observat, probabil, floarea rosie de la butoniera Printului de Wales in fotografiile din „Britania”, si s-a intrebat ce poate semnifica aceasta.
Macul rosu este purtat in fiecare an, la inceput de noiembrie. El este un simbol ce aminteste de cei ce si-au dat viata luptand pentru tara lor. In fiecare an, in Duminica Eroilor, Majestatea Sa Regina asista la ceremonia de comemorare ce are loc la monumentul Cenotaph din Londra. In Romania, ceremonia de comemorare se desfasoara la Cimitirul Britanic de la Tancabesti. Duminica Eroilor este intotdeauna a doua duminica din noiembrie, fiind ziua cea mai apropiata de data incheierii armistitiului (11 noiembrie).
Dupa primul razboi mondial, macul a fost ales ca un simbol al aducerii aminte, deoarece crestea pe campurile de batalie ale Flandrei. Legiunea Regala Britanica, care este asociatia veteranilor britanici, a avut initiativa de a vinde maci artificiali, in scopul strangerii de fonduri pentru veteranii infirmi si pentru familiile celor decedati. In 1922, in urma primei actiuni de acest fel, s-au strans 106.000 lire sterline.
In 1997, in urma apelului lansat in numele macului, s-au strans 16.190.000 lire sterline. O mica fabrica din Marea Britanie, unde 70% dintre muncitori sunt infirmi, a confectionat un numar de 34,5 milioane de maci. Tot aceeasi fabrica a mai produs 100.000 de coroane si 400.000 de cruci. Macul este acum unul dintre cele mai cunoscute simboluri din Marea Britanie.