Evaluarea elevilor din clasa a VI-a va avea loc pe 30-31 mai 2023
Președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, a anunţat marţi, 23 mai 2023, că evaluarea elevilor din clasa a VI -a a fost decalată spre finalul lunii mai, dar, deocamdată, Evaluarea Națională nu va fi decalată.
„Rămâne de văzut, dacă după o săptămână această grevă va continua, probabil că vom gândi şi în această cheie”, a zis el.
„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea calendarului de administrare a Evaluărilor Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2022 – 2023.
Evaluarea Naţională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (limbă şi comunicare), respectiv 31 mai (matematică şi ştiinţe ale naturii)”, a transmis, marți, Ministerul Educației.
Evaluarea Națională nu va fi decalată
Iulian Cristache a spus, totodată, că a discutat personal cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, și că „vor veni nişte ordine de ministru prin care se vor decala nu examenele naţionale, ci celelalte înscrieri, în clasa a V-a, competenţele”.
„Nu am văzut ordinal de ministru, nu s-a mai intrat la nivelul comisiei de dialog social, că avea nevoie să apară repede, rămâne de văzut. Importante sunt examenele naţionale şi acolo într-adevăr avem o mare problemă şi trebuie să ne asigurăm că nu vor fi pierderi din acest punct de vedere.
Examenele naţionale nu se pune problema deocamdată să le decalăm, cel puţin în acest moment. Rămâne de văzut, dacă după o săptămână această grevă va continua, probabil că vom gândi şi în aceatsă cheie”, a zis el,
Referitor la decizia premierului României, Nicolae Ciucă, și a președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de a se întâlni cu reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi la Palatul Victoria pentru că vor să știe care este poziția părinților și ce recomandări au pentru oprirea grevei profesorilor, Iulian Cristache a afirmat că trebuie să existe un dialog între sindicate şi decidenţii politici, nefiind treaba părinţilor ce oferă Executivul.
„Trebuie să gândim în perspectivă ce înseamnă acest sistem educaţional. Nu se mai poate, într-adevăr cu acest salariul de 2.400 de lei, este un salariu de muncitor necalificat. Dacă avem pretenţii la un sistem educaţional aşa cum ni-l dorim cu toţii, ai nevoie de o salarizare corespunzătoare”, a declarat președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.