Cu ocazia Zilei Independenței Ungariei, ministrul ungar al Justiției Judit Varga a transmis un mesaj dur către întreaga Europă. Mai exact, acesta susține că Ungaria își dorește o ”Europă mai inteligentă în care interesul național este promovat cu aceeași greutate ca și interesul UE”.
”Nu vrem mai multă Europă, ci o Europă mai inteligentă, pentru noi unitatea în diversitate înseamnă armonia dintre națiunile suverane. Vrem o Europă în care interesul național este promovat cu aceeași greutate ca și interesul UE”, a declarat ministrul ungar al Justiției la o conferință organizată sâmbătă, la Budapesta, sub genericul ”Ziua Independenței Ungariei”.
”Vrem o Europă în care dreptul UE nu este un mijloc al arsenalului ideologic, în care frustrarea politică nu trece dincolo de principiile de bază ale tratatelor. Vrem o Europă care ridică vocea împotriva încălcărilor deschise ale obligațiilor instituţiilor, împotriva încălcărilor deschise ale legilor”, a afimat Judit Varga.
Ziua Independenței Ungariei este organizată, pe lângă comemorarea Revoluției din 1956 și a martirilor săi executaţi pe 16 iunie 1958, și pentru a comemora retragerea trupelor sovietice din Ungaria, pe 19 iunie 1991. La conferință a luat cuvântul premierul Viktor Orbán, și au fost prezenți: președintele Parlamentului de la Budapesta, László Kővér, șeful de Cabinet al premierului, Gegely Gulyás, ministrul pentru resurse umane, Miklós Kásler, mai mulţi deputați, precum și ambasadorii acreditați în Ungaria.
În alocuțiunea sa, Judit Varga a subliniat: ”Cred că familia, națiunea, identitatea națională, cooperarea regională, ca o comunitate naturală, sunt principalii fondatori ai luărilor deciziilor suverane și sunt garantul unei Europe puternice a națiunilor puternice.
După 17 ani de la aderarea noastră la UE, azi avem cunoștințe și experiențe care ne ajută să recunoaștem, într-o confuzie provocată în mod intenționat, năzuințele federaliste ascunse”.
”Seria răspunsurilor europene date cu întârziere și în mod greșit la provocările secolului XXI ne-au arătat clar că integrarea și-a pierdut azi capacitatea de reacție și în loc de o cooperare pragmatică a devenit terenul unor dispute ideologice. Europa este dominată de un mainstream care se autodefinște drept progresist și liberal și care a stabilit ca obiectiv principal viziunea Statelor Unite ale Europei.
Europa ”respinge modelul tradițional al familiei”
Această Europă sprijină multiculturalismul, salută migrația, dar respinge modelul tradițional al familiei, precum și moștenirea culturală și religioasă a continentului”, a afirmat ministrul ungar al Justiției.
Mária Schmidt, comisar guvernamental pentru Anul comemorativ ”De 30 de ani liberi”, director general al Muzeului Casa Terorii din Budapesta, a amintit că articolul 22 din Tratatul de Pace semnat în 1947, care pune capăt Celui De-Al Doilea Război Mondial, conținea o clauză pe baza căreia trupele sovietice ocupante pot staționa în continuare pe teritoriul Ungariei, inițial cu scopul de a asigura logistica trupelor sovietice din Austria.
Această situaţie a fost menținută prin aderarea la Pactul de la Varșovia, în 1955, iar după înfrângerea sângeroasă a revoluției și luptei penru libertate din 1956, în acordul semnat în 1957 nu a mai fost prevăzut un termen pentru staționarea trupelor sovietice pe teritoriul Unagriei.
Mária Schmidt a amintit, totodată, de evenimentele de după intrarea la putere a secretarului general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, şi care, în final, au condus la retragerea trupelor sovietice din Ungaria, exact în urmă cu 30 de ani, pe 19 iunie 1991. În perioada 19 martie 1944 și 19 iunie 1991 au staționat pe teritoriul Ungariei trupe străine, iar după câștigarea libertății și a independenței, în cei 30 de ani petrecuți de atunci, Ungaria a intrat pe un teren de succes, a devenit membră a NATO și a Uniunii Europene.
În Europa și ”în cadrul ei, noi, maghiarii” trebuie să câștigăm secolul XXI, dar acest lucru se poate întâmpla prin consolidarea comunităților națiunii. ”Creștinismul și ideea națională pot crea împreună o Europă puternică și rezistență”, a conchis Mária Schimdt.