Februarie este considerată luna iubirii în cultura română, deoarece marchează două sărbători în care este celebrată dragostea. Aceste sărbători sunt Sfântul Valentin, care are loc pe 14 februarie, și Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie.
Valentine’s Day, sărbătoarea românească împrumutată din SUA
Deși Dragobetele este sărbătoarea iubirii în tradiția românească, 14 februarie este ziua cunoscută sub numele de Valentine’s Day. Ea a fost împrumutată din Statele Unite și adoptată ca o ocazie suplimentară de a exprima sentimentele de iubire față de partenerii de viață.
Sfântul Valentin este sărbătorit în întreaga lume, iar cuplurile își celebrează iubirea. Fie prin gesturi simple de afecțiune, fie prin oferirea unor cadouri speciale. Indiferent de tradițiile locale, Ziua Îndrăgostiților are aceeași semnificație în întreaga lume: iubirea.
Originea Valentine’s Day este încă învăluită în mister. Ea este influențată atât de tradiția creștină, cât și de cea romană antică. Biserica Catolică recunoaște cel puțin trei sfinți diferiți cu numele Valentin sau Valentinus, toți fiind martirizați.
Conform unei legende, unul dintre acești sfinți, Valentin, a fost un preot care a slujit în secolul al III-lea la Roma. În acea perioadă, împăratul Claudius al II-lea a interzis căsătoria pentru tineri, crezând că bărbații necăsătoriți erau soldați mai buni.
Valentin a fost executat
Cu toate acestea, Valentin a continuat să oficieze în secret căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți, sfidând astfel decretul împăratului. Când acțiunile sale au fost descoperite, Valentin a fost executat. Există și alte variante ale legendei, care indică că Sfântul Valentin din Terni, un episcop, a fost cel care a dat numele sărbătorii, și el fiind decapitat de împăratul Claudius al II-lea în afara Romei.
Legendele despre Sfântul Valentin sunt variate și uneori contradictorii. Alte povești sugerează că Valentin ar fi fost ucis pentru că a încercat să-i ajute pe creștini să scape din închisorile romane dure, unde erau adesea bătuți și torturați.
Conform unei alte legende, un Valentin închis a trimis primul salut de „Valentine” după ce s-a îndrăgostit de o tânără fată, posibil fiica temnicerului său, care l-a vizitat în timpul detenției sale. Se spune că înainte de a muri, i-a scris o scrisoare semnată „De la Valentinul tău” („From your Valentine”), o expresie care este folosită și astăzi cu sensul „De la iubitul/iubita ta”.
Originea este neclară
Originea exactă a sărbătorii Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie este încă neclară. Unii istorici cred că această dată este legată de aniversarea morții sau înmormântării lui Valentin. care a avut loc probabil în jurul anului 270 d.Hr. Alții susțin că biserica creștină a plasat sărbătoarea Sfântului Valentin la mijlocul lunii februarie. Pentru a „creștina” sărbătoarea păgână Lupercalia, sărbătorită pe 15 februarie.
În timpul Lupercalia, membrii ordinului de preoți romani, Luperci, sărbătoreau fertilitatea și sacrificau animale. Apoi foloseau pielea acestora pentru a plesni femeile din oraș. Ei credeau că acest lucru le va face mai fertile în anul următor. Mai târziu, femeile și bărbații din oraș își alegeau partenerii printr-un sistem de trageri la sorți.
În Evul Mediu, poetul Chaucer a făcut legătura între Sfântul Valentin și sentimentul de dragoste, începând astfel tradiția iubirii curtenești. Acest obicei s-a răspândit în întreaga Europă, iar Ziua Îndrăgostiților a devenit asociată cu exprimarea iubirii și admirației, de obicei în secret.