Nicolae Ciucă, mesaj special de Ziua Națională a Învățătorului
Ziua Națională a Învățătorului marchează trecerea a 245 de ani de la nașterea lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul sistemului educațional modern românesc.
În această zi, 5 iunie 2024, sunt celebrați cadrele didactice, adică „cei care lucrează pentru formarea generațiilor viitoare, reușind să cultive copiilor dorința de cunoaștere și de performanță.”
„Ca urmare a deciziilor pe care le-am luat în urmă cu un an, ca premier, profesorii beneficiază – în timpul record de 12 luni (iunie 2023-iunie 2024) – de o majorare a salariilor cu peste 50%, în medie. Doar în 2024, veniturile cadrelor didactice au crescut cu 20%: 13% în 1 ianuarie și 7% în 1 iunie. E o măsură meritată și justă.
Le mulțumesc pentru toată munca pe care o depun, cu dedicare și implicare, pentru România de mâine și le transmit toată aprecierea și respectul meu. La mulți ani!”, le-a transmis, miercuri, Nicolae Ciucă profesorilor români prin intermediul rețelelor sociale.
5 iunie, zi liberă pentru profesori și elevi
Ziua Națională a Învățătorului. 5 iunie a devenit zi liberă-legală pentru cei care lucrează în învățământ. Profesorii beneficiază de zile libere, conform prevederilor Codului Muncii, alături de ceilalți angajați din sectorul public. Spre bucuria lor, însă, ei au și alte zile libere în plus, stabilite în contractul colectiv de muncă al sistemului de învățământ.
Ca urmare a negocierilor din cadrul noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, elevii și profesorii vor avea zi liberă miercuri cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Învățătorului, în premieră la nivel național. Spre bucuria lor, cursurile predate în această zi nu vor trebui recuperate.
Ziua Națională a Învățătorului va fi sărbătorită, de acum încolo, în fiecare an pe 5 iunie. Ea marchează nașterea lui Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului românesc modern, conform Legii nr. 289/2007.
Ziua Națională a Învățătorului. Chiar și în 2023, ziua de 5 iunie a fost zi liberă, conform prevederilor Codului Muncii, dar nu datorită acestei sărbători speciale, ci pentru că era a doua zi de Rusalii. Totuși, în ciuda importanței religioase a acei zilei, profesorii români au fost în grevă.
„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă.
Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a spus Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” cu câteva zile în urmă.