Ziua Națională a României. Unde şi când va avea loc parada militară din Bucureşti

Ministerul Apărării a început deja pregătirile speciale pentru Ziua Națională a României. Evenimentul va avea loc vineri, 1 Decembrie. Parada militară va începe la ora 11:00. Cei interesați să participe la eveniment sunt invitați în Piața Arcului de Triumf, din București.

În cadrul paradei militare, vor defila trupele Armatei Române. În plus, se vor alătura și militari străini din detașamentele dislocate în țară. Vor participa și militari din țările aliate care își aduc aportul la structurile NATO din țara noastră.

În contextul celebrării Zilei Naționale, reprezentanții Armatei României vor coordona, organiza și desfășura ceremonii în anumite garnizoane în care sunt staționate unități militare.

Va exista o activitate specială și pentru militarii aflați în misiune în afara teritoriului național. Ei vor participa la rândul lor la ceremonii militare pentru a comemora această zi de importanță națională.

parada militara 1 decembrie arcul de triumf
SURSA FOTO: Inquam Photos, Alexandru Prepeliţă

În același timp, se va proceda la ridicarea Drapelului național în toate instituțiile militare din țară. Această activitate simbolizează solemnitatea și importanța Zilei Naționale.

De asemenea, pe navele maritime și fluviale se va realiza ceremonia de înălțare a Marelui Pavoaz. Astfel, se va adăuga un element festiv evenimentului de pe 1 decembrie.

Istoria zilei de 1 Decembrie

Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie, comemorând momentul Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României, care a avut loc în 1918. Această zi marchează crearea statului național unitar român și reprezintă un moment deosebit de important în istoria țării.

Principalele evenimente care au condus la formarea României Mari au avut loc în perioada sfârșitului Primului Război Mondial, când provinciile istorice locuite de români s-au unit pentru a forma un singur stat.

La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, Marea Adunare Națională a românilor din Transilvania și celelalte provincii menționate a adoptat o rezoluție privind unirea cu Regatul României.

În această zi de sărbătoare, evenimentele oficiale includ parade militare, ceremonii, depuneri de coroane la monumente istorice și diverse manifestări cultural-artistice desfășurate în întreaga țară.

Drapelul național este arborat în mod festiv, iar autoritățile, reprezentanții societății civile și populația se adună pentru a comemora și celebra această etapă semnificativă a istoriei românilor.