Legea care se va aplica peste tot în România. Se întâmplă pe 15 octombrie

Klaus Iohannis, președinte

SURSA FOTO: Facebook/Klaus Iohannis

România adoptă două legi esențiale pentru cetățeni: una pentru a oferi sprijin părinților îndurerați, garantând consiliere gratuită în timpul doliului, iar cealaltă pentru a asigura siguranța în spitale, impunând autorităților obligația de a preveni infecțiile, sub amenințarea unor amenzi considerabile.

Legea sprijinului pentru părinții îndurerați: Consiliere gratuită în perioada doliului

„Ziua Părinților de Îngeri”, dedicată comemorării copiilor decedați la naștere sau până la vârsta de 18 ani, va fi pe 15 octombrie, potrivit lui Klaus Iohannis.

Cu scopul de a sărbători „Ziua Părinților de Îngeri”, atât autoritățile administrației publice centrale și locale, cât și organizațiile neguvernamentale pot planifica evenimente și activități publice.

Conform actului normativ, părinții copilului decedat în timpul sarcinii, la naștere sau până la vârsta de 18 ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate la momentul decesului, au dreptul la zece ședințe de consiliere psihologică gratuite, în decursul unei perioade de șase luni.

Costurile pentru ședințele de consiliere psihologică sunt acoperite din bugetul de stat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin intermediul Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, și prin agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, precum și cel al municipiului București, conform unei hotărâri a Guvernului.

Legea pentru prevenirea infecțiilor în spitale

Klaus Iohannis a promulgat și o lege care instituie obligația autorităților de a preveni infecțiile în spitale, cu posibilitatea de a aplica amenzi de până la 20.000 de lei în caz de încălcare.

Prevenirea infecției asociate asistenței medicale (IAAM) reprezintă un obiectiv major național și o obligație pentru autoritățile administrației publice centrale și locale.

Conform completărilor aduse Legii privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale din unitățile medicale și din centrele rezidențiale pentru persoanele adulte aflate în dificultate din România, promulgate miercuri de către președintele Klaus Iohannis, nerespectarea acestor prevederi poate atrage o amendă de până la 20.000 de lei.

SURSA FOTO: Dreamstime

Actul normativ stabilește un cadru general pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM), având ca obiectiv principal îmbunătățirea nivelului de siguranță al pacienților internați în unitățile sanitare, fie ele publice sau private, precum și al persoanelor asistate din instituțiile medico-sociale și de îngrijiri paliative, atât de stat, cât și private.

Respectarea măsurilor legale pentru prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale este obligatorie pentru toată lumea: autorități, unități sanitare private, personal medical, pacienți și persoane care accesează instituții medico-sociale și de îngrijiri paliative.

Încălcarea acestor măsuri atrage amenzi, între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoane juridice și între 5.000 și 10.000 de lei pentru persoane fizice.