11 iulie devine „Ziua Prieteniei dintre România şi SUA”

11 iulie devine „Ziua Prieteniei dintre România şi SUA”! Legea a fost promulgată marți, 5 decembrie 2023, de către președintele României, Klaus Iohannis. De acum încolo, în această zi, vor putea fi organizate activități dedicate promovării relațiilor bilaterale româno-americane.

Legea a fost votată în Camera Deputaților pe data de 8 noiembrie 2023. Au fost 246 de voturi PRO, niciun vot CONTRA și trei abțineri. Proiectul de lege a fost inițiat de 89 deputați și senatori din cadrul PNL, PSD, UDMR și minorități.

„Ne aflăm aici, nu pentru a marca o dată în calendar, ziua de 11 iulie, ci pentru a celebra un legământ care transcende timpul, cel dintre Statele Unite ale Americii şi România. Este un legământ care îşi are rădăcinile în valorile comune şi în aspiraţiile dintre cele două state. (…)

Vă îndemn, aşadar, să priviţi, dragi colegi, acest Parteneriat Strategic nu ca pe un element central al politicii noastre externe, ci ca pe o sursă de inspiraţie şi un martor al schimbării pozitive”, a precizat, în timpul dezbaterilor, deputatul liberal Alexandru Muraru.

Alexandru Muraru
Alexandru Muraru (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Ce prevede legea respectivă?

„Se instituie ziua de 11 iulie ca <Ziua Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii>. Cu prilejul <Zilei Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii> pot fi organizate activităţi diplomatice, politice, culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează istoria şi promovarea relaţiilor bilaterale româno-americane.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi misiunile diplomatice ale României în Statele Unite ale Americii, precum şi din alte state sau aflate pe lângă organizaţii internaţionale – reprezentanţii diplomatici ai României de la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite, NATO, UE – pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate.

Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a <Zilei Prieteniei dintre România şi Statele Unite ale Americii”, se arată în proiectul de lege.