În primul rând, Klaus Iohannis a declarat că Ziua Unirii Principatelor Române reprezintă „o oportunitate de a ne inspira din lecțiile valoroase ale trecutului”.
Klaus Iohannis a subliniat importanța alegerilor
Potrivit președintelui, decizia istorică de la 24 ianuarie 1859 a fost o alegere conștientă a parcursului nostru colectiv. În spiritul solidarității, a explicat Iohannis, românii din cele două principate au demonstrat atunci că unitatea este forța care transcende orice provocare.
Președintele a spus apoi că situația internațională din acele vremuri a fost una dificilă.
„Această aniversare nu este doar un moment retrospectiv, ci și o oportunitate de a ne inspira din lecțiile valoroase ale trecutului pentru a proiecta un viitor mai bun pentru națiunea noastră. Decizia istorică de la 24 ianuarie 1859 a fost o alegere conștientă a parcursului nostru colectiv. În spiritul solidarității, românii din cele două principate au demonstrat atunci că unitatea este forța care transcende orice provocare. Contextul internațional din acele vremuri a fost unul dificil, însă clasa politică i-a dat, cu inteligență și curaj, un răspuns pe măsură, plasând țara deasupra intereselor personale sau de partid”, a declarat Klaus Iohannis.
Anul 2024 are o încărcătură deosebită
Iohannis a vorbit și despre contextul actual. Astfel, președintele a spus că anul 2024 are, la rândul său, o „încărcătură deosebită”. Anul curent este cel „în care alegerile pentru care suntem chemați la urne vor modela România de mâine”.
Simultan, statutul de membru NATO și atașamentul ferm față de valorile euroatlantice ne oferă acum cele mai solide garanții de securitate posibile.
În acest context, România este un veritabil pilon de stabilitate într-o zonă marcată de turbulențe accentuate.
Toate aceste mari proiecte de anvergură trebuie continuate, a subliniat apoi președintele. Din acest motiv, spune el, este important să conștientizăm că „deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influența cursul țării noastre”.
„Într-o lume contemporană plină de provocări, este esențial să ne exercităm cu responsabilitate dreptul nostru democratic de a alege politicienii care să servească cu devotament națiunea, la fel cum au făcut și înaintașii noștri. În 1859, condițiile geopolitice erau dificile, iar populația avea aspirații legitime. Astăzi, când Europa și întreaga lume se confruntă din nou cu provocări multiple, cetățenii așteaptă de la politicieni o direcție clară și fără echivoc, care să mențină nealterată direcția către prosperitate, dezvoltare și modernizare pe care s-a angajat România.
Statutul de membru NATO și atașamentul ferm față de valorile euroatlantice ne oferă acum cele mai solide garanții de securitate posibile. În același timp, România este un veritabil pilon de stabilitate într-o zonă marcată de turbulențe accentuate, cu o economie solidă, fiind angrenată într-un amplu proces de reformă a marilor sisteme publice. Toate aceste mari proiecte de anvergură trebuie continuate și de aceea este important să conștientizăm că deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influența cursul țării noastre, iar fiecare vot reprezintă un angajament profund față de viitorul nostru comun”, a conchis Iohannis.