Zona cea mai vulnerabilă la cutremur! Raed Arafat avertizează

cutremur, seism

SURSA FOTO: Dreamstime

Luni, pe data de 4 martie, se împlinesc 47 de ani de la cutremurul care a devastat Bucureștiul. În acest context, Raed Arafat, șeful DSU, a lansat un avertisment.

Bucureștiul rămâne cea mai vulnerabilă zonă în cazul unui cutremur

Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a declarat luni că Bucureștiul rămâne cea mai vulnerabilă zonă la un cutremur, având în vedere numărul semnificativ de clădiri care necesită consolidare sau chiar demolare și reconstrucție.

Întrebat la Digi 24 dacă municipiul București rămâne vulnerabil la un posibil cutremur, acesta a afirmat:

„Da, fără discuţie, din cauza clădirilor care încă necesită consolidare sau dărâmare şi reconstrucţie – una din cele două soluţii, nu este un proces uşor, pentru că o clădire care trebuie consolidată trebuie analizat dacă merită consolidată sau merită dărâmată şi construită”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat însă că România stă mult mai bine în ceea ce privește dotările pentru intervenție.

„Din punct de vedere al dotării, stăm mult mai bine şi dotarea noastră este mult mai bună decât înainte, fără nicio discuţie”, a spus el.

Raed Arafat a anunțat și că anul viitor, va avea loc un exercițiu major pentru pregătire la cutremur.

„Urmează încă un exerciţiu major anul viitor. Asta ne ajută să fim pregătiţi şi să nu uităm că oamenii noştri au fost deja afară şi au dovedit că pot să se implice în astfel de situaţii. Din păcate, am fost în ultima perioadă în Albania, Turcia, cutremurul din Turcia a fost unul extrem de tragic şi devastator. România a trimis două echipe acolo”, a explicat secretarul de stat.

Raed Arafat; SURSA FOTO: Dreamstime

Când va avea loc următorul mare cutremur în România?

Când va avea loc următorul mare cutremur în România? Nicolae Noica, directorul Bibliotecii Academiei Române, a declarat într-o conferință de presă că, potrivit estimărilor sale, șansele pentru producerea unui cutremur de magnitudinea celui din 1977 în România sunt minime până în anul 2040.

El a evidențiat importanța acțiunilor pe care autoritățile trebuie să le întreprindă pentru consolidarea clădirilor expuse riscului seismic.

„Am făcut o istorie a cutremurelor de-a lungul timpului. Primul cutremur, în 1599, în timpul lui Mihai Viteazul, culmea, a avut loc în ziua de 4 martie şi, după aceea, o serie întreagă de date. Ce am constatat? Noi vorbim că la 40 de ani se va produce cutremur. Se vede că au fost cutremure în 1940 şi în 1977. Deci, s-au produs aceste două cutremure. Întorcându-ne în timp avem 1802 – 1838, marele cutremur care a dărâmat Spitalul Colţea, tot aşa, la 37 de ani. Între aceste grupe, la 70 de ani, 80 de ani, se produc aceste cutremure.

De aceea, afirm că un astfel de cutremur, de tăria celui din 1977, nu va fi înainte de 2040. Dar, încerc să spun cât mai puţin acest lucru, pentru ca administraţiile să înţeleagă că trebuie să facem ceva”, a explicat acesta în cadrul dezbaterii „Cât de pregătită este România la un nou cutremur?”, organizată de Academia Română şi Curtea de Conturi a României.

Nicolae Noica a subliniat faptul că Palatul Băncii Naționale de pe Strada Doamnei este prima clădire de dimensiuni mari construită în conformitate cu normele seismice din 1942.

Vicepreședintele Curții de Conturi, Lucian Heiuş, a evidențiat importanța ca toți cei implicați în această potențială problemă din România să acționeze „cu multă responsabilitate și rapiditate, pentru că, de fapt, timpul este adesea cel mai mare dușman al nostru”. Scopul este de a preveni repetarea unui dezastru similar cu cel din 1977.

Daniel Surdu ocupă funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. El a exprimat regretul că în prezent nu mai există experți disponibili în domeniul respectiv.

Daniel Surdu a subliniat și necesitatea de „stabilitate” pentru a finaliza cu succes programele de consolidare inițiate. Mai multe puteți citi aici.