"Partea elenă a explicat că situaţia lichidităţilor se înrăutăţeşte foarte mult şi a făcut apel pentru deblocarea unui sprijin financiar urgent, înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, de pe 24 aprilie", a declarat o sursă din zona euro. Oficialul a adăugat că nimeni nu ştie cum poate fi făcut acest lucru şi că nu există voinţă pentru furnizare de sprijin înainte de a vedea un progres în programul de reforme.
 
Premierul de stânga Alexis Tsipras, ales în ianuarie în baza promisiunii că va renunţa la austeritate, nu vrea să accepte reformele din sistemul de pensii şi piaţa muncii, convenite de predecesorul său conservator. Creditorii Greciei, respectiv zona euro şi FMI, se folosesc de avantajul oferit de deficitul de lichidităţi al Greciei pentru a presa aplicarea reformelor respective.
 
"În mod evident, tot ceea ce se va întâmpla înainte de 24 aprilie pentru încheierea unui acord, va fi binevenit", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Autorităţile de la Atena au prezentat săptămâna trecută o listă de reforme, de 26 de pagini, dar oficialii zonei euro au spus că lipsesc detaliile şi analiza implicaţiilor financiare.
 
Oficialii europeni au spus că încrederea este atât de scăzută încât miniştrii vor dori ca propunerile Greciei să nu fie doar nişte promisiuni, ci să fie aprobate de Parlament, înainte de a debloca noi fonduri. Ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, aflat joi la Paris, a acuzat zona euro că administrează un medicament toxic ţării sale, pe care o lasă fără lichidităţi.
 
Grecia a rambursat joi Fondului Monetar Internaţional o tranşă în valoare de 450 de milioane de euro scadentă joi, din împumutul primit de la instituţie, în condiţiile în care rezervele monetare ale ţării continuă să scadă.
 
Separat, membrii consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene urmează să decidă joi, într-o teleconferinţă, dacă extind sau majorează asistenţa de urgenţă destinată băncilor din Grecia, care de patru luni sunt afectate de retragerile masive de depozite.
 
Un memorandum secret realizat de Ministerul finlandez de Finanţe, unul dintre cei mai duri creditori ai statului elen, ridică problema scoaterii Greciei din zona euro, dacă nu va reuşi să îşi respecte obligaţiile asumate în programul internaţional de susţinere în valoare de 240 de miliarde de euro.
 
În documentul de la sfârşitul lunii martie citat de publicaţia Helsingin Sanomat se arată că Finlanda trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca Grecia să rămână fără bani înainte de sfârşitul lunii iunie. Această eventualitate ar putea conduce la situaţia în care "prin acordul tacit al ţărilor din zona euro să înceapă un proces care ar avea ca rezultat excluderea Greciei din zona euro", se arată în memorandum.
 
Premierul Alexis Tsipras, aflat în a doua zi a vizitei sale la Moscova, a afirmat într-un discurs la Universitatea din Moscova că Rusia nu poate oferi o soluţie alternativă pentru problema datoriilor, în negocierile din zona euro. Premierul grec a cerut însă Uniunii Europene să reia dialogul cu Moscova, în pofida dezacordurilor referitoare la rolul Rusiei în Ucraina, el afirmând că este imposibil de construit securitatea europeană fără Rusia.