Zona euro a depăşit cea mai dificilă perioadă a crizei

Comisia Europeană (CE) apreciază că cea mai dificlă perioadă a crizei a fost depăşită în zona euro, însă creşterea şomajului şi corecţiile de inventar vor îngreuna procesul de relansare. CE consideră că programul de stimulare economică introdus în cele 16 state din zona euro "dă roade", însă guvernele trebuie să revină la prudenţa fiscală odată ce procesul de relansare ia avânt, potrivit Mediafax. "Relansarea lentă pentru 2010" "Unele semne foarte timpurii de îm

Comisia Europeană (CE) apreciază că cea mai dificlă perioadă a crizei a fost depăşită în zona euro, însă creşterea şomajului şi corecţiile de inventar vor îngreuna procesul de relansare.

CE consideră că programul de stimulare economică introdus în cele 16 state din zona euro „dă roade”, însă guvernele trebuie să revină la prudenţa fiscală odată ce procesul de relansare ia avânt, potrivit Mediafax.

„Relansarea lentă pentru 2010”

„Unele semne foarte timpurii de îmbunătăţire a situaţiei economice au fost vizibile în ultimele săptămâni (…) Cea mai grea perioadă pare că a trecut în ceea ce priveşte contracţia Produsului Intern Brut (PIB), iar prognoza de primăvară previzionează o relansare lentă pentru 2010”, a arătat Executivul UE într-un raport trimestrial asupra economiei din zona euro.

PIB-ul total al zonei euro a înregistrat o scădere record de 2,5% în primul trimestru comparativ cu ultimele trei luni din 2008, în contextul crizei financiare şi recesiunii mondiale.

Şomajul rămâne o ameninţare

Analiştii anticipează contracţii mai puţin ample pentru următoarele trimestre, însă creşterea ratei şomajului şi declinul inventarului vor reprezenta ameninţări pentru acest scenariu, avertizează Comisia.

„Surprize de creştere economică negativă pot rezulta din corecţii substanţiale de inventar. Creşterea şomajului ar putea zdrobi în continuare încrederea şi frâna puternic relansarea”, se arată în raport.

Rata şomajului din zona euro a crescut în luna aprilie la 9,2%, cel mai ridicat nivel al indicatorului din ultimii zece ani.

Situaţii „fragile” pentru unele bănci

Totodată, CE avertizează că unele bănci continuă să se regăsească în situaţii „fragile”, în pofida măsurilor de sute de miliarde de euro derulate pentru stabilizarea sectorului financiar şi redresarea economiei.

„Autorităţile ar trebui să pregătească o strategie credibilă de politică fiscală, pentru a putea retrage gradual prgoramele de stimulare odată ce procesul de relansare capătă aderenţă”, a arătat Comisia în raport.

Executivul UE recomandă Băncii Centrale Europene (BCE) să continue să se concentreze pe ancorarea inflaţiei pe termen mediu în intervalele anticipate. Dobânda de politică monetară a BCE se plasează la 1%, cel mai scăzut nivel din istorie.

SURSA: Mediafax