Temerile privind o recesiune în zona euro se accentuează de la un moment la altul. Mai mulți economiști intervievați de Bloomberg spun că riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2020.
Toată acestă situație se datorează creșterii îngrijorărilor conform cărora o criză energetică la iarnă va conduce la o diminuare a activităţii economice.
Astfel, economiștii susțin că există posibilitatea de 80% pentru două trimestre consecutive de contracţie economică, în creştere faţă de 60% în sondajul precedent.
În același timp, sursele citate susțin că Germania, care este cea mai mare economie a Europei şi totodată cea mai expusă ţară la reducerea livrărilor de gaze, ar putea să se contracte încă din trimestrul al treilea, arată Bloomberg.
Raționalizarea energiei ar putea avea loc în următoarele luni
Și companiile din Europa, dar și gospodăriile trebuie să se pregătească pentru un scenariu sumbru. Economiștii susțin că există posibilitatea raţionalizării energiei după ce Rusia a redus livrările de gaze spre regiune şi în paralel se luptă cu o inflaţie record şi alte blocaje de aprovizionare.
La rândul lor, sondajele privind activitatea în sectorul de business arată că aceasta a început să se contracte încă din luna iulie şi există puţine semnale de îmbunătăţire pe termen scurt.
În ceea ce privește evoluția inflației, economiștii intervievați de Bloomberg spun că aceasta ar putea ajunge la un vârf de 9,6% în ultimele trei luni ale anului, de aproape cinci ori peste obiectivul Băncii Centrale Europene. Totodată, sursele citate mai spun și că inflaţia se va apropia de ţinta BCE de 2% abia în 2024.
Deși oficialii BCE se așteaptă ca economia zonei euro să stagneze, aceștia au avertizat în repetate rânduri că ar putea exista creșteri ale inflației până atunci. Sper exemplu, preşedintele BCE, Christine Lagarde şi colegii săi au justificat majorarea semnificativă a dobânzilor prin hotărârea de a ţine sub control creşterea preţurilor, însă economiştii consideră că timpul a expirat pentru a lua astfel de măsuri.
Ce se întâmplă cu politica monetară a BCE?
De cealaltă parte însă, economiștii se așteaptă ca BCE să oprească mai devreme ciclul său de majorare a costului creditului, după ce va majora dobânda de referinţă la un vârf de 2% până în luna februarie.
Astfel, peste jumătate dintre economiști spun că se aşteaptă la o majorare cu 75 de puncte de bază la următoarea reuniune de politică monetară a BCE din octombrie.
Amintim că săptămâna trecută, economistul şef al BCE, Philip Lane, spunea că cea mai mare majorare de dobândă din istoria instituţiei a fost una „adecvată”.
Totodată, el mai preciza atunci că viitoarele majorări este posibil să fie mai mici. De cealaltă parte însă, alţi oficiali BCE au declarat pentru Bloomberg că nu exclud o nouă majorare a costului creditului de 75 de puncte de bază.