Zona euro are la dispoziție suficiente instrumente pentru a menține ritmul relansării economice
Așadar, Jean-Claude Trichet, fostul președinte al BCE, a susținut că zona euro are la dispoziţie suficiente instrumente pentru a menţine ritmul relansării economice şi a contracara inflaţia şi activităţile speculative.
„Mie mi se pare foarte clar că pieţele nu ar trebui să aibă încredere că pot specula fără probleme în zona euro. Nu au putut face acest lucru în trecut şi nu îl vor putea face în viitor”, a declarat Jean-Claude Trichet, conform Bloomberg.
Amintim că Jean-Claude Trichet s-a retras de la conducerea Băncii Centrale Europene în 2011, iar spre finalul mandatului său a fost ultima dată când BCE a majorat dobânzile de referinţă.
BCE intenţionează să revină la majorarea dobânzilor de referinţă pe 21 iulie şi pregăteşte un nou instrument pentru a menţine stabilitatea pe pieţele de obligaţiuni guvernamentale, în contextul majorării costurilor de creditare.
BCE are numeroase mijloace de protecţie când devine evident că politicile monetare sunt afectate de practici speculative nefondate, a explicat Jean-Claude Trichet, subliniind că instituţia dispune de diverse instrumente pentru o gamă largă de situaţii.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va majora în iulie cu 0,25%, rata dobânzii de referinţă, iar o nouă majorare este programată în septembrie, în cadrul eforturilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei în zona euro.
Actuala șefă a BCE înăsprește mesajul privind combaterea inflației
Christine Lagarde, preşedintele BCE, a spus anterior că vrea ca instituția să acţioneze „într-un mod hotărât şi susţinut” pentru a combate inflaţia record din zona euro.
„Inflaţia în zona euro este indezirabil de ridicată şi se preconizează că va rămâne aşa pentru o perioadă de timp”, a declarat marţi preşedintele BCE în cadrul forumului său anual de la Sintra, Portugalia, într-o înăsprire a comentariilor sale privind creşterea preţurilor. „Aceasta este o mare provocare pentru politica noastră monetară”.
„Presiunile inflaţioniste se extind şi se intensifică”, a adăugat Lagarde. Creşterea salariilor din zona euro ar trebui să se dubleze până la 4% în acest an, a spus ea, adăugând că este probabil ca blocajele în aprovizionare să fie persistente şi că nu există niciun semn de încetare a preţurilor ridicate la energie şi mărfuri cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.