Deşi comisarul nu susţine ideea reîntoarcerii Greciei la drahmă, ea subliniază că nu este cazul să strigăm "om la apă". "Se spune întotdeauna că dacă o ţară iese, atunci întreaga structură se prăbuşeşte. Dar acest lucru pur şi simplu nu este adevărat. Grecii trebuie să îşi dea seama că olandezii şi germanii pot vinde ajutor de urgenţă pentru Grecia contribuabililor numai dacă există dovezi de bunăvoinţă", a declarat Kroes.

În acest sens, ea a foat extrem de critică la adresa noului guvern elen, pe motiv că nu-şi respectă promisiunile. "Prea puţine reduceri de cheltuieli, prea puţine restructurări", spune Kroes, adăugând că statul elen ar trebui să urmeze exemplul Italiei, acolo unde premierul Mario Monti iniţiază "acţiuni dinamice şi creează la fel de multă durere italienilor cât există şi în Grecia".

Timpul în care Grecia poate evita intrarea în incapacitate de plată se scurtează de la o zi la alta, a avertizat luni Comisia Europeană, în contextul în care politicienii greci nu au reuşit încă să ajungă la un acord privind noi măsuri de austeritate pe care creditorii internaţionali le cer în schimbul ajutorului.

Grecia are nevoie de bani înainte de 20 martie, când trebuie să achite datorii în valoare de 14,5 miliarde de euro.