"Instituţiile europene au fost suprinse să constate că personalul FMI a publicat o postare pe blog cu privire la negocierile care se poartă în prezent cu Guvernul grec, tocmai într-un moment în care noi discuţii au început la Atena în ideea de finaliza cea de-a doua revizuire. Sperăm să revenim la practica de a derula, în privat, negocierile cu Guvernul grec", a declarat un purtător de cuvânt al Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al zonei euro.
Anterior, directorul Departamentului european al FMI, Poul Thomsen, şi economistul-şef al FMI, Maury Obstfeld, au scris un articol în care susţin că insistenţa cu care zona euro solicită Greciei să atingă un surplus bugetar primar de 3,5% din PIB în 2018 este greşită şi un surplus de 1,5% ar fi suficient. De asemenea, FMI susţine că Guvernul grec, care a redus deja investiţiile şi cheltuielile, nu va fi capabil să se atingă de zone mai sensibile precum pensiile şi impozitele pe venit. În loc să se concentreze pe mai multă austeritate pentru a atinge un surplus de 3,5% din PIB, FMI susţine că Grecia ar trebui să se concentreze pe crearea unui sistem modern de asistenţă socială finanţat cu banii rezultaţi de pe urma echilibrării sistemului de taxe şi a pensiilor prea mari.
În schimb, Comisia Europeană, care reprezintă zona euro alături de MES şi Banca Centrală Europeană, susţine că nu este nimic greşit cu acţiunile avute în vedere pentru Grecia în actualul program de asistenţă. "Instituţiile europene sunt de părere că politicile din programul MES sunt sănătoase şi, dacă vor fi implementate în totalitate, pot readuce Grecia pe o creştere sustenabilă şi îi vor permite să redobândească accesul pe piaţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Annika Breidthardt.
Articolul FMI a apărut tocmai într-un moment în care Fondul şi zona euro se străduiesc să ajungă la un punct de vedere comun cu privire la politicile care trebuie adoptate de Grecia pentru ca FMI să se alăture ultimului program de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii din zona euro. Germania, prima economie din zona euro, susţine că dacă Grecia derulează toate reformele structurale convenite nu va fi nevoie ca Atena să beneficieze de o reducere a datoriei sale colosale, de 180% din PIB. În schimb, FMI susţine că ţintele fixate de zona euro pentru Grecia sunt prea ambiţioase iar presupunerile referitoare la implementarea reformelor sunt prea optimiste.
AGERPRES