Administrația Națională a Spațiului din China și Roscosmos din Rusia au emis zilele treciute un memorandum de înțelegere care descrie construcția unui avanpost spațial numit Stația Internațională de Cercetare Lunară (ILRS), scrie NationalInterest.
„China și Rusia își vor folosi experiența acumulată în știința spațială, cercetare și dezvoltare, precum și utilizarea echipamentelor spațiale și a tehnologiei spațiale pentru a dezvolta împreună o foaie de parcurs pentru construirea unei stații internaționale de cercetare științifică lunară (ILRS)”, arată declarația agenției spațiale a Chinei.
Potrivit guvernului chinez, inițiativa comună va include „planificarea, proiectarea, dezvoltarea, implementarea și operarea proiectelor stațiilor de cercetare științifică. Inclusiv promovarea proiectelor la comunitatea aerospațială internațională”.
O declarație similară a venit de la Roscosmos. Care spune că Rusia și China încearcă să „promoveze cooperarea pentru crearea unui ILRS cu acces deschis pentru toate țările interesate și partenerii internaționali. Astfel se dorește consolidarea cooperării în cercetare și utilizarea spațiului cosmic în scopuri pașnice în interesul întregii omeniri.”
Beijingul este oarecum un novice în explorarea spațiului, deși alocă un buget uriaș domeniului spațial. În 2019, China a devenit prima țară care a lansat o misiune spațială fără pilot pe Lună. Succesul misiunii sondei chinze Chang’e 5 în anul următor a făcut din China una dintre singurele trei țări care a readus materie lunară pe Pământ și prima care a reușit asta în ultimii 44 de ani.
Mecanismul prin care alte țări se pot alătura proiectului sino-rus nu este clar. Nici Roscosmos, nici administrația spațială națională chineză nu au oferit un calendar pentru finalizarea ILRS.
Fără a menționa în mod explicit proiectul ILRS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova „apreciază” cooperarea bilaterală SUA-Rusia în probleme legate de spațiu: „Sperăm că va continua și sperăm că nu va fi victima diferitelor manifestări rusofobe. ”
Deși relațiile dintre Moscova și Washington s-au deteriorat în urma Euromaidanului, din 2014, din Ucraina și după anexarea Crimeii de către Rusia, explorarea spațială a fost considerată unul dintre ultimele domenii de cooperare SUA-Rusia.
Dar și acest parteneriat de lungă durată s-ar putea destrăma. Roscosmos pare să se îndepărteze de NASA pentru a suda relații bilaterale cu omologul său chinez. Această ruptură între Statele Unite și Rusia a început însă mai demult. În 2020, directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a criticat deschis inițiativa Artemis a NASA ca fiind „prea centrată în SUA”.
Rusia urma să furnizeze o cameră etanșă pentru Poarta Lunară, o stație spațială pe orbită lunară care a fost descrisă de NASA drept „componenta critică” a programului Artemis. Dar chiar și acel gest simbolic de bunăvoință a fost recent distrus.
În urma anunțului ILRS, NASA a anunțat că „va urmări alte opțiuni pentru furnizorul camerei etanșe”.
Deși detaliile proiectului ruso-chinez nu au prins încă formă, proiectul ILRS pare să rivalizeze, decât să completeze Poarta Lunară. Scena este pregătită pentru o nouă cursă spațială între marile puteri și, odată cu ea, apar noi preocupări cu privire la viitoarea militarizare a spațiului cosmic.
Statele Unite, China și Rusia, dezvoltă în prezent o serie de arme spațiale. Anunțul privind ILRS este cel mai recent vector din triunghiul strategic complex America vs China-Rusia.
Președintele Vladimir Putin susținea in 2020 că o alianță militară formală între Rusia și China nu este necesară acum, dar nu poate fi exclusă ca o posibilitate viitoare. Beijingul respinge noțiunea de a forma un front militar unit cu Rusia împotriva NATO.
Dar continuă să-și arate sprijinul pentru inițiativele geopolitice menite să submineze influența globală a Washingtonului.