Zona Vrancea e plină de surprize! Ce spune un reputat seismolog despre cutremurul de luni

Seismologul Mihai Diaconescu a vorbit, luni seara, la Antena 3 CNN, despre cutremurul puternic de luni din România, care s-a resimțit și la București. Diaconescu a declarat că unda seismică este percepută vertical, urmată de undele S, care provoacă forfecare. Seismologul a subliniat că zona Vrancea este imprevizibilă și că un alt cutremur ar putea apărea în orice moment, în altă parte a zonei seismice.

„Nu se remarcă prin absolut nimic. Vin informații de la observatoarele seismice. Unda noi o percepem vertical. După aceea apar undele S, de forfecare. Zona Vrancea este plină de surprize. Poate veni oricând un alt cutremur, în altă parte a zonei seismice din Vrancea. Cutremurele din zona Vrancea nu au nici o legătură cu ceea ce se petrece în sudul continentului. În zona Vrancea este o chestie de moment. Nu se poate face nici o corelație cu numărul de cutremur și un cutremur mai mare”, a spus Mihai Diaconescu.

În București, intensitatea a fost mai mică

Constantin Ionescu, directorul Institutului Național de Fizica Pământului (INFP), a explicat că zona Vrancea este cunoscută pentru generarea celor mai mari cutremure din România. Zona este caracterizată de contactul dintre plăcile tectonice europene și asiatice. Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 și s-a produs la o adâncime de 126 km, cu o intensitate de 5 grade în epicentru.

În București, intensitatea a fost mai mică, variind între 3 și 4 grade în majoritatea sectoarelor. Ionescu a menționat că se observă o intensitate mai mare în direcția Nord-Est, cu raportări semnificative din Iași, Bârlad, Galați, Brăila, Tulcea și Republica Moldova, unde intensitatea a fost între 4 și 5 grade. Undele se propagă mai intens spre Nord-Est, iar efectele s-au resimțit mai puternic în această direcție decât în București.

El a adăugat că, deși cutremurul din 3 noiembrie 2022 a avut o magnitudine de 5,3 și cel din 28 octombrie 2018 de 5,8, magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și este constantă indiferent de locația stației de măsurare. Intensitatea variază în funcție de distanța față de epicentru, iar până în prezent nu au fost înregistrate replici. Ionescu a subliniat că, în baza observațiilor anterioare, nu s-au produs replici după cutremure similare din trecutul recent, adică în ultimele 2, 4 sau 6 ani.

Un cutremur cu magnitudinea de 5.4 s-a produs în zona Vrancea. A avut loc la adâncimea de 126 km și s-a simțit în București, dar și în Brașov, Iași, și Galați. Directorul INFP, Constantin Ionescu, a vorbit la Digi24 despre acest seism, precizând că „undele s-au propagat către Nord-Est”.