O companie americana va lansa pe piata in vara aceasta primul computer “ecologic” de dimensiuni reduse, pe baza de abonament, informeaza NY Times. Consumul lunar al acestuia va fi de 15 watti, comparativ cu peste 200 de watti, consumul unui computer normal. 

Folosirea computerului, dotat cu un procesor compatibil Intel al VIA Techologies si o versiune a sistemului de operare Linux, va duce la micsorarea facturii la energie electrica, insa valoarea abonamentului va depasi usor economia creata.

Zonbu a renuntat la echiparea PC-ului cu un hard-disk alegand memoria flash. Totodata, acesta nu are un ventilator, ambele alegeri asigurand un consum redus de energie. Monitorul, tastatura si mouse-ul, vor fi optionale. 

Compania a decis sa adopte sistemul de vanzare folosit de operatorii de telefonie mobila, reducand pretul de vanzare al produsului, recuparea valorii reale urmand sa se faca printr-un abonament lunar.  

Potrivit lui Grégoire Gentil, CEO-ul Zonbu, scopul PC-ului este educarea consumatorilor in privinta produselor IT si incurajarea producatorilor sa se orienteze spre solutii cu un consum mai redus de energie si mai putin daunatoare mediului inconjurator. 

Compania vizeaza cu acest produs pozitia de “al doilea computer din casa”, destinat copiilor si stocarii in locuri mai ciudate, precum bucataria. Computerul va fi disponibil prin site-ul propriu al companiei.

Sursa: NY Times