În acest an, crescătorii de animale au fost în centrul atenţiei la cel mai important eveniment din agricultură, organizat în perioada 29 octombrie -2 noiembrie, în cadrul Romexpo.
De 14 ani, organizatorii Indagra, târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei, încearcă să atragă din ce în ce mai mulţi participanţi şi vizitatori, prin diverse metode. În acest an, evenimentul a reunit peste 700 de companii din 27 de ţări, care şi-au prezentat activitatea pe o suprafaţă expoziţională de 41.000 de metri pătraţi.
Un sector care a fost mai bine reprezentat în acest an a fost cel zootehnic. „În ceea ce priveşte numărul crescătorilor de animale prezenţi la târg, acesta a fost mai mare cu 10% faţă de cel de anul trecut. Totodată, a fost majorată şi suprafaţa expoziţională dedicată animalelor“, ne-au spus reprezentanţii Romexpo.
În acest an, crescătorii de animale au ales să se asocieze. Dacă în trecut micii fermieri nici nu voiau să audă de asociaţii, în acest an au schimbat tactica şi au ales să vină la târg prin intermediul organizaţiilor din sector.
Un exemplu este Asociaţia Angus-Ro, care şi-a propus să promoveze rasa de vite pentru carne Angus. Membrii asociaţiei deţin în total 3.000 de vite, din care 450 sunt ale lui Nicolae Brînduş. Antreprenorul a început să crească bovine pentru carne în urmă cu trei ani, când a cumpărat un lot de 60 de capete. Preţul de achiziţie al unei vite din rasa Angus a fost de circa 2.000 de euro. Până acum, Brînduş a vândut câţiva tauri pentru 2.800 de euro per animal. Aceşti tauri au ajuns la câteva ferme din România pentru împerechere, dar obiectivul principal al fermierului este de a ajunge să vândă carne premium la preţuri accesibile. „Există cerere pentru carnea de vită Angus, dar preţurile din import ajung la 100 de lei pentru un kilogram. Vrem să producem cât mai multă carne la noi, astfel încât să aducem preţurile la 50-60 de lei pentru un kilogram“, a explicat Brînduş. Fermierul creşte bovinele în Orăştie pe o suprafaţă de 950 de hectare, din care 250 de hectare sunt în proprietatea privată. Câștigurile mari se lasă însă așteptate. Omul de afaceri spune că a investit circa 400.000 de euro din fonduri proprii, dar nu a obţinut niciun profit. În primăvară, hunedoreanul vrea să vândă un lot alcătuit din 40 de junici, 40 de femele gestante şi câţiva tauri.
Un crescător de oi care a participat la Indagra alături de Asociaţia Romovis este Ionel Ţuca. Acesta a venit din comuna Rădoieşti, județul Teleorman. Fermierul creşte 180 de oi din rasa cap negru de Teleorman. Ţuca spune că se ocupă de creşterea oilor de mai bine de 30 de ani. A primit 25 de oi moştenire de la bunici, iar acum a ajuns să crească câteva sute pentru a vinde produse lactate şi carne. O oaie ajunge să fie vândută cu 1.100 de lei, în timp ce un kilogram de carne costă 20 de lei.
Pe cont propriu
Florin Paraschiv, tânărul care cultivă legume şi fructe în comuna Vidra, a venit la Indagra pe cont propriu, pentru a vinde produse de sezon. „La acest eveniment am venit cu must, suc şi vin, dar în general mă ocup de cultivarea legumelor“, a precizat Paraschiv. Tânărul antreprenor este mândru de brandul său, „La Chelie“, pe care l-a înfiinţat în urmă cu doi ani. Anual, tânărul recoltează circa 20 de tone de legume. În prezent, are pe stoc cinci tone de mere, din care produce suc pasteurizat sau nepasteurizat. Anul trecut, tânărul a obţinut o cifră de afaceri de 150.000 de lei.
Și sectorul utilajelor agricole a fost foarte bine reprezentat, având în vedere că la Indagra au fost prezenţi unii dintre cei mai importanţi jucători din industrie. Printre aceștia: IPSO Agricultura, General Leasing sau Claas. Printre nou-veniţi s-au numărat trei greci, care au început să vândă în urmă cu patru ani în România utilaje agricole, prin firma lor Evak. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei greceşti s-a ridicat la 10 milioane de euro, iar 40% din ea provine din încasările realizate în România. Grecii mai sunt prezenţi şi pe piaţa din Bulgaria.
„În România, am ajuns la 60 de clienţi anual, iar 55% dintre ei plătesc cash. Restul de 45% plătesc rate direct către noi“, ne-a spus Georgeos Metaxa, unul dintre acţionarii companiei Evak. Acesta susţine că utilajele vândute în România au fost achiziţionate de agricultori care deţin de la 100 de hectare până15.000 de hectare. Utilajele agricole Evak au preţuri cuprinse între 7.000 şi 30.000 de euro. Întrebat de ce a ales România pentru a vinde aceste produse, grecul ne-a răspuns că în România se face mai mult agricultură, în timp ce în Grecia se câştigă doar din turism.