Puternica furtună care s-a abătut asupra Amsterdamului a afectat starea de spirit a participanţilor la ediţia IBC de anul acesta. Senzaţia s-ar putea să dăinuie şi după festivitatea de deschidere.
Directorul de produs de la Facebook, Daniel Danker, este unul dintre profesioniştii care seamănă frică în rândul tradiţionaliştilor. Din luna august, Facebook USA a inaugurat propria platformă pentru spectacole şi apariţii live: Facebook Watch – care îngustează mult plaja de acţiune a actorilor deja consacrați. Posturile media tradiţionale trebuie deja să facă faţă concurenţei tot mai aprige venite din partea YouTube, Netflix şi Amazon. Şi nu mai este pentru nimeni un secret, că şi Apple va lansa în curând un produs propriu pe această nişă.
Ameninţarea este evidentă pentru producătorii TV: Facebook are peste două miliarde de utilizatori, din care peste un miliard accesează zilnic platforma sau vizitează cel puţin o dată pe lună unul din nenumăratele grupuri formate aici – informaţiile fiind furnizate chiar de gigantul american.
Puterea distribuirii de conţinut
Fără îndoială că cel mai de succes produs este reprezentat de clipurile video: „Patruzeci de procente din videourile accesate pe Facebook provin din distribuire, din share” a dezvăluit Danker. Mai ales în grupurile formate pe Facebook, videoclipurile sunt extrem de apreciate. Numeroasele live-videouri realizate în timpul uraganului Irma susţin aceste constatări. Concluzia lui Danker: „Filmările live sunt directe, autentice şi credibile. Ceea ce le şi garantează un succes atât de mare.”
Facebook Watch mizează complet pe personalizare. Utilizatorului i se recomandă spectacole şi transmisiuni live pe baza accesărilor sale virtuale, dar şi a recomandărilor făcute de prieteni, familie sau membrii grupului din care face parte. Pentru toate acestea, Facebook foloseşte puterea algoritmilor. Indiferent de ce accesează prietenii, comentează sau recomandă – algoritmul nu ratează nimic.
Toate aceste date formează baza unui conţinut personalizat. Platforma urmăreşte de fapt identificarea a cât mai mulţi „prieteni Facebook” – indiferent unde se găsesc – şi motivarea lor pentru a consuma împreună produse video. Indiferent dacă se află în faţa unui Smartphone, a unei tablete, lângă un computer sau la un televizor smart. În locul televiziunii lineare, lumea se va aduna în jurul focului de tabără întreţinut de Facebook Watch. I-au cam trecut frisoanele pe unii reprezentanţi ai posturilor media.
Lupta pentru existenţă
Este vorba despre mai mult decât pierderea audienţei. Propunerea Facebook ar putea ameninţa existenţa multor posturi de televiziune. Teamă care a pus stăpânire pe sălile de conferinţă de la IBC, din Amsterdam. Facebook este deja în topul absolut al luptei pentru reclamă digitală, dar prin noua ofensivă, video-gigantul american ar putea atenta şi la bugetele de publicitate rezervate până în prezent doar televiziunilor.
Pentru reclame, Facebook este extrem de interesant, pentru că, spre deosebire de posturile de televiziune, platforma dispune de profilul detaliat al utilizatorului. Datele cu ajutorul cărora se pot elabora formate perfect adaptate diverselor grupuri ţintă, dublate de reclama potrivită. Temerile producătorilor TV ar putea fi însă rispite: „Prin Facebook Watch se conectează grupuri ţintă noi, loiale, cu care aţi putea intra în contact complet altfel”, a mai spus Danker.
Social Media First?
Toate acestea presupun eforturi suplimentare care, potrivit Facebook, ar putea fi finanţate prin intercalarea de reclame sau cooperarea cu sponsori („Branded Content”). Cât de complicat va fi pentru actorii media tradiţionali să aibă succes cu Facebook Watch aflăm dintr-o simplă privire pe continentul nord-american: până acum niciun post consacrat nu a integrat produsul.
Pe Facebook, în schimb, găsim prezentarea clubului de fotbal Real Madrid. Cu peste 100 de milioane de fani pe Facebook, Real Madrid este deja un gigant în social-media, care nu are niciun interes să ofere produse gratuite posturilor TV tradiţionale. Real Madrid preferă să livreze propriei comunităţi imagini şi produse exclusive. Un model din care se inspiră acum şi alte cluburi.
Jurnaliştii trebuie să se înarmeze bine în faţa noii concurenţe. Chiar dacă Marea Nordului a fost tulburată de furtuni, producătorii şi consumatorii de media întruniţi la Amsterdam au înţeles cât se poate de clar: televiziunea va avea parte de un vânt potrivnic tot mai puternic.
Articol realizat de Ellen Schuster și Alina Kühnel pentru DW.com