Zugravitul unei suprafete interioare face parte din lucrarile de finisare ale unei incaperi, lucrari care mai cuprind tamplaria, tencuielile sau tapetarea peretilor. Aspectul unei camere poate fi imbunatatit cu usurinta si in functie de tipurile de vopsea folosite. Ele asigura o acoperire buna si uniforma a peretilor, permitand in acelasi timp si respiratia acestora. In plus, au o putere mare de acoperire si rezista la uzura.
tinand cont de faptul ca vopsitul este o lucrare de finisare, acesta este precedat de alte operatii. Suprafata pe care se aplica vopseaua trebuie sa fie lipsita de impuritati, slefuita si uscata. Cele mai cunoscute si moderne procedee de pregatire a suprafetei inaintea vopsirii au in vedere gletul – material folosit la egalizarea suprafetelor interioare din beton, tencuiala sau ghips-cartonul. Cu ajutorul acestuia se acopera gaurile si alte denivelari ale peretilor. Peste glet se poate aplica apoi orice fel de vopsea (pe baza de apa, rasini sau ulei). In plus, inainte de a incepe vopsirea propriu-zisa a incaperii, trebuie sa se tina cont de zugraveala existenta. Daca aceasta s-a realizat cu ajutorul varului, se inlatura complet varul prin razuire cu peria, iar zonele deteriorate se repara cu ipsos sau glet. In cazul unei zugraveli din huma, stratul vechi se indeparteaza, de asemenea, prin razuire sau spalare si suprafetele deteriorate se repara cu material pe baza de ipsos. Zonele remediate astfel se curata, dupa uscare, de praf sau murdarie. Numai in acest moment se poate aplica vopseaua pe suprafata dorita.
Vopseaua se coloreaza dupa gust
Din randul tipurilor de vopsea existente pe piata, cea lavabila prezinta calitati superioare, fiind recomandata de zugravi in majoritatea cazurilor. Are o aderenta perfecta pe orice fel de suprafata si asigura respiratia peretilor, extragand, in acelasi timp, umezeala din ei. In plus, timpul de uscare si intarire este scurt, iar vopseaua confera suprafetelor un aspect mat si curat. Majoritatea vopselelor de acest tip rezista la sters, spalat si nu crapa. Mai mult, culoarea poate fi creata dupa dorinta, in functie de cantitatea de colorant (pulbere sau pasta) adaugata.
Alt produs des utilizat la acoperirea suprafetelor interioare este vinaromul. Acesta se aplica in special pe suprafetele de zidarie sau lemn.
In ceea ce priveste trusa de unelte care asigura desfasurarea procesului de zugravire, aceasta se compune in principal din: pensula, bidinea, trafaleti, pompa. De buna calitate sunt pensulele confectionate din par natural sau rolerele din fibre de poliester, care se pot folosi de mai multe ori atat pentru zugravitul peretilor, cat si al tavanelor.
Firmele se codesc sa comunice tarifele
In alta ordine de idei, pretul vopsirii unei anumite suprafete interioare difera, in primul rand in functie de suprafata vopsita, apoi de tipul de vopsea folosita. Firmele specializate in lucrari de vopsitorie nu au un pret fix, stabilit dinainte, pentru o anumita lucrare de acest fel. In plus, cele mai multe refuza sa stabileasca pretul inainte de a vedea suprafata pe care clientul doreste s-o zugraveasca.
Costul lucrarii se stabileste de comun acord cu clientul, numai dupa analizarea respectivei suprafete. Ele pot asigura, pe langa executia in sine, si materialele necesare. In schimb, zugravii care lucreaza pe cont propriu dispun doar de uneltele cu care executa lucrarea. Restul, adica materialele folosite, sunt completate de catre client, eventual la sugestiile zugravului. Costul operatiei, in acest caz, este stabilit numai in functie de suprafata care trebuie zugravita. Executia unei lucrari de zugraveala dureaza, in general, de la o saptamana la patru saptamani.
Cumparaturile zugravului amator
Materiale necesare zugravirii unui apartament de trei camere
· 3 saci de ipsos sau glet
· 45 kg de vopsea lavabila + diluanti
· 1 bidinea pentru zugravirea peretilor
· 1 trafalet pentru tavan
Suprafata totala de zugravit este de circa 250 mp.
Sfaturi pentru zugravii amatori
· Inaintea zugravirii instalatiile electrice si sanitare trebuie acoperite.
· Inainte de utilizare vopseaua trebuie diluata.
· Este bine ca vopsirea unei incaperi sa inceapa cu tavanul si sa se continue cu peretii.
· Nu trebuie amestecate vopselele pe baza de ulei cu cele pe baza de apa.
· Dupa uscare, pentru a creste durabilitatea vopselei, aceasta se poate lacui sau cerui.
· Uneltele de zugravit trebuie sa reziste la aplicatii pe suprafete intinse.
· Pentru a fi usor de curatat, tesatura si firele rolelor nu trebuie sa absoarba vopseaua.
Costuri* estimative ale manoperei la zugravirea unui apartament cu trei camere
Curatarea suprafetei 5.000-6.000 lei/mp
Aplicarea gletului 60.000-70.000 lei/mp
Zugravit cu vopsea lavabila sau vinarom 30.000-50.000 lei/mp
Total pentru un apartament cu trei camere 23.750.000-30.500.000 lei
Vopseaua lavabila se comercializeaza in cutii cu o greutate de la 5 la 25 kg, in bidoane de 50 kg sau in pungi de hartie. In general, consumul este de 1 litru la 7-10 mp. Pretul vopselei lavabile variaza intre 20.000 si 60.000 lei/kg.
* Valabile in cazul firmelor; zugravii care lucreaza pe cont propriu percep
3-3,5 milioane lei pentru o camera