Parlamentul European susține că lista ar trebui extinsă, de exemplu pentru a include teritorii care facilitează infracţiunile fiscale.

O rezoluţie în acest sens a fost adoptată joi, de plenul PE reunit la Strasbourg, cu 393 voturi pentru, 67 voturi împotrivă şi 210 abţineri. 

Pe lista Comisiei Europene se află 11 state, inclusiv Afganistan, Irak, Bosnia şi Siria, considerate a fi deficitare în combaterea spălării de bani şi finanţării terorismului. Persoanele şi companiile din ţările aflate pe lista neagră sunt verificate mai atent atunci când fac afaceri cu UE. 

''Ce facem cu Panama sau Bahamas?'', a spus eurodeputatul socialist Peter Simon. El conduce comisa de anchetă a PE pentru dezvăluirile 'Panama Papers' privind informaţii detaliate despre companii offshore şi beneficiarii lor. 

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de 'Panama Papers', au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, având sediul în Panama. 

Potrivit Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Parlamentul European este o instituție legislativă a Uniunii Europene (UE) aleasă prin scrutin direct o dată la cinci ani. Împreună cu Consiliul Uniunii Europene (Consiliul) și cu Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE. Parlamentul este compus din 766 de membri, care reprezintă al doilea cel mai mare electorat democratic în lume (375 milioane de votanți eligibili în 2009).

AGERPRES