Ministerul Justiţiei anunță o importantă reușită. Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement
Comisia Europeană a decis clasarea pentru două proceduri de infringement, a transmis joi, 21 decembrie, Ministerul Justiției.
Una dintre ele se referea la implementarea măsurilor de drept penal împotriva spălării de bani. Cealaltă era legată de lupta împotriva rasismului și xenofobiei.
Potrivit mesajului transmis de către reprezentanții Ministerului procedurile de infringement vizau nerealizarea unor obligații stipulate într-o directivă a Uniunii Europene cu privire la combaterea spălării de bani prin măsuri de drept penal, precum și în Decizia-cadru 2008/913/JAI privind combaterea unor „forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal”.
„Noutăţi de la Comisia Europeană! La data de 20 decembrie 2023, Comisia Europeană a clasat două proceduri de infringement care se refereau la neîndeplinirea unor obligaţii prevăzute în Directiva (UE) 2018/1673 privind combaterea prin măsuri de drept penal a spălării banilor şi Decizia-cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal”, a transmis Ministerul, pe pagina de Facebook a instituției.
Clasarea se datorează eforturilor Executivului și Legislativului
Potrivit Ministerului, această reușită marchează o recunoaștere din partea UE a progreselor României, în cele două importante direcții europene.
„Clasarea acestor proceduri a venit ca urmare a eforturilor depuse de Executiv și Legislativ, finalizate prin comunicarea progreselor realizate în combaterea spălării banilor și a manifestărilor prin care se incită la violență, ură sau discriminare. România a comunicat adoptarea de Parlament a legii nr. 102/2021 din 30 aprilie 2021 și a legii nr. 258/2023 din 1 octombrie 2023.
Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la această reușită, ambele inițiative aparținând Ministerului Justiției”, potrivit mesajului transmis de Minister.
Amintim că, în luna noiembrie a anului 2023, Comisia Europeană a demarat o altă procedură de infringement împotriva României și altor cinci state membre. Scopul acesteia este să verifice modul în care este implementată Directiva 2008/98/CE. Ea se referă la reglementările privind gestionarea deșeurilor.Țările vizate erau România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia și Austria.
Instituția solicita corectarea deficiențelor identificate în procesul de implementare a Directivei 2008/98/CE privind gestionarea deșeurilor, după cum a fost modificată de Directiva (UE) 2018/851/UE.
Modificările aduse Directivei impun criterii juridice obligatorii pentru reciclarea și pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor urbane. Concomitent, statele membre sunt în îndatorirea de a îmbunătăți sistemele lor de gestionare a deșeurilor și de a optimiza utilizarea eficientă a resurselor.